pá., 5. leden 2018 20:03

Zemřel slovenský herec Marián Labuda

Herec Marián Labuda Herec Marián Labuda Zdroj: Wikimedia Commons
Bratislava - Ve věku 73 let zemřel v pátek 5.1.2018 známý slovenský herec Marián Labuda. Český a slovenský film tak navždy přišel o skvělého umělce. Příčinou jeho smrti bylo selhání srdce. Na plátně se naposledy objevil ve snímku Anděl páně 2. Diváci si jej však nejvíce pamatují díky jeho roli řidiče Pávka ve filmu Vesničko má středisková.

 

Labuda chtěl vyjet svým vozem z garáže a při nastupování do auta ztratil vědomí. Jeho manželka okamžitě zavolala záchrannou službu. Na cestě byly dva záchranné vozy. Ještě před jejich příjezdem přispěchal na pomoc kolemjdoucí muž, který za asistence operátora záchranné služby začal umělce oživovat. V oživování ho pak vystřídali záchranáři. Bohužel ani ti mu už nedokázali pomoci. Herec dlouhé roky trpěl silnou cukrovkou. Zdravotní potíže ho provázeli už předloni, kdy prodělal infarkt.

 

 

Marián Labuda se narodil 28.10.1944 v Hostianských Nemcích. Vystudoval Vysokou školu múzických umění v Bratislavě. Hned po studiích působil v Slovenském národním divadle v Bratislavě. Od roku 1967 pak v Divadle Na korze a také na Nové scéně. Často hostoval i v českých divadlech.

 

 

Vedle divadla účinkoval i v desítkách filmů a televizních inscenací. Čeští diváci ho dobře znají z už zmiňovaného filmu Vesničko má středisková, dále z filmu Obsluhoval jsem anglického krále nebo pohádky Lotrando a Zubejda. Celkem si Labuda zahrál ve více než dvou stovkách filmů a seriálů.

 

 

Herec žil se svou manželkou Vierou Labudovou v Bratislavě přes padesát let. Společně mají dva syny. Marián Labuda ml. se rovněž věnuje herectví.

 

 

Zobrazeno 2645 krát
Naposledy upraveno: po., 8. leden 2018 12:57
Pro psaní komentářů se přihlaste