ne., 18. říjen 2015 15:04

V Egyptě začínají parlamentní volby, potrvají až do prosince

Káhira - Egypťané dnes znovu po patnácti měsících mohou rozhnodnout o budoucí vládě své země. Ve státě, který se od arabského jara v roce 2011 zmítá v politických a ekonomických problémech, se parlamentní volby budou konat v několika etapách až do začátku prosince. 

Už včera se otevřely hlasovací místnosti na egyptských velvyslanectvích ve světě. Ode dneška do pondělí proběhnou volby i ve 14 z 27 provincií Egypta. Druhé kolo voleb se v nich uskuteční 26. a 27. října. Zbývající provincie odvolí v době od 22. listopadu do 2. prosince, opět ve dvou kolech. Celkem 55 miliónů Egypťanů s volebním právem zvolí 568 poslanců, dalších 28 určí prezident. Nezávislí kandidáti obsadí 448 parlamentních křesel, zbylých 120 pak kandidáti politických stran. Ty se na svých kandidátkách musí řídit povinnými kvótami, které se týkají například zastoupení žen, křesťanů, invalidů a různých ekonomickch skupin obyvatelstva. 

Zákonodárnou moc v zemi nyní drží prezident Abdal Fattáh Sísí. Absenci vyznamnější opozice výsledky voleb nejspíš ještě posílí. I přes tvrdou vládu si bývalý armádní generál a ministr obrany Sísí získal svými ekonomickými rozhodnutími náklonnost většiny obyvatelstva. V zemi se snaží také nastolit bezpečnost, a přilákat tím zpět turisty. Jejich rapidní úbytek během minulých let se výrazně promítl na stavu egyptské kasy.

Abdal Fattáh Sísí se do čela země dostal po období násilných střetů a demonstrací, které destabilizovaly celou zemi. Arabské jaro sesadilo z prezidentského úřadu autoritářského prezidenta Husní Mubaraka a vedení státu se následně ujalo hnutí Muslimské bratrstvo v čele s prezidentem Muhammadem Mursím. Nový režim zdůrazňující islám vyvolal nespokojenost mezi liberální částí obyvatelstva a následné demonstrace vedly ke svržení vlády armádou. Během těchto revolučních bojů v létě roku 2013 zemřelo téměř 700 lidí.

Zobrazeno 1992 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:06
Pro psaní komentářů se přihlaste