ne., 13. listopad 2011 22:31

Nejdražší země v Evropě

„Dáte si krajíc chleba nebo bramboru?“ uslyšíme pravděpodobně od nového roku v obchodech. Vláda se totiž chystá zvýšit sníženou daň v první fázi na 14%, a to bude znamenat zdražení těch nejzákladnějších položek ke každodennímu přežití. Poslanci nás sice ujišťují, že měsíční výdaje na osobu se zvednou „jen“ o 133 korun, při tomto čísle mi však není jasné, co páni poslanci předpokládají, že budeme jíst.

Kvůli jídlu totiž naše peněženky hubnou nejvíce. České ceny jídla stoupají do závratných výšek, ovšem kvalita produktů se často rovná Tricatelově továrně. Párky bez masa, jogurty bez mléka, kečupy bez rajčat. A přitom Francouz či Němec si ty samé produkty té samé značky vychutnává v mnohem vyšší kvalitě za nižší cenu. České kvalitní výrobky se prodávají do zahraničí, kdežto k nám se dováží zbytky. Evropská Unie si z České republiky udělala skládku v srdci Evropy.

Je tedy až směšná ta představa, že za podobné pomeje budeme platit stále víc. A to bez navýšení platů! Vzhledem k tomu, že česká vláda silně tíhne k okcidentální politice, stále čekám, kdy nám tedy podle západního vzoru zvednou i mzdy. Podle statistik se nejlépe žije Švýcarům, kteří průměrně za hodinu dostávají 33 euro. Francie se chlubí číslem 30 euro, Německo 27 euro. Průměrná mzda Čecha je 7 euro na hodinu.

Jak je tedy možné, že při těchto číslech může být v okolních zemích levněji? (Podle evropských měřítek chudý) Polák si za svých průměrných šest euro na hodinu koupí více jídla než my. Žádný Němec si nenechá sáhnout na ceny masitých klobásek, žádný Francouz na ceny vína. To jen Češi budou svými daněmi dorovnávat schodkové hospodaření svých v milionech si žijících politiků a na hranicích budou věšet cedule: „Vítejte v Česku, nejdražší zemi v Evropě!“

 

Foto:

http://img2.ceskatelevize.cz/program/porady/19503/foto09/02.jpg

Zobrazeno 3659 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:41
Pro psaní komentářů se přihlaste