po., 25. únor 2019 09:13

POZVÁNKA: Academia Film Olomouc 2019

Academia film Olomouc 2019 Academia film Olomouc 2019 Zdroj: www.afo.cz
Olomouc - Všechny filmové nadšence i letos překvapí šest dní nabitých vědou a poznáním, rekordní počet přihlášených snímků a dokumentů, bezpočet diskuzí a přednášek. To vše bude letošní 54. ročník filmového festivalu Academia Film Olomouc (AFO). Srdce Olomouce se i letos, od úterý 23. dubna do neděle 28. dubna, promění v centrum popularizace moderní vědy.

AFO je Mezinárodní festival populárně-vědeckého a dokumentárního filmu. Pořadatelem tohoto festivalu je již tradičně Univerzita Palackého v Olomouci, konkrétně Katedra divadelních a filmových studií Filozofické fakulty. Festival každoročně přibližuje široké veřejnosti palčivá témata naší společnosti. Snaží se pomocí svých snímků bořit mýty a stereotypy o přírodních, humanitních a společenských vědách. Nikoliv PRAVDA, nýbrž MÝTUS, to je hlavním tématem letošního Academia Film Olomouc. Vstup je na všechny snímky zdarma, nutná je pouze akreditace.

Akreditace
Vstup na festivalové projekce i doprovodný program je zcela zdarma. Pokud se na tento skvělý festival chystáte, je nutné se na oficiálních stránkách festivalu akreditovat. Akreditaci si pak osobně vyzvednete den před začátkem festivalu na Konviktu (Umělecké centrum Univerzity Palackého) nebo v Kině Metropol. Díky festivalové akreditaci můžete navštívit jakýkoliv film či přednášku. Protože je vstup na všechny snímky zdarma.


Program festivalu AFO je postaven na těchto pilířích: soutěžní sekce, nesoutěžní programové sekce a doprovodný program.

Soutěžní program
Soutěžní program je rozdělen do několika kategorii, do kterých mohou tvůrci přihlašovat své snímky. Nejprve tým dramaturgů vybere ty nejlepší, které postoupí do užšího výběru. Později se soutěžní snímky světové i tuzemské produkce utkají ve třech kategoriích – Nejlepší mezinárodní populárně-vědecký dokumentární film, Nejlepší česko-slovenský populárně-vědecký dokumentární film a Nejlepší krátký populárně-vědecký film. Tyto filmy bude hodnotit odborná porota složená z českých i zahraničních tvůrců, producentů a vědců. Vítězné snímky mezinárodní soutěže pořadatelé odmění nejen cenou, ale i finanční odměnou v hodnotě 2000 eur. Soutěžní snímky, které získají některou z cen, budou promítány v poslední den festivalu a mohou tak zaujmout tisíce návštěvníků festivalu. Kromě těchto hlavních ocenění mohou tvůrci získat také další ceny, například Cenu za přínos popularizace vědy, Cenu diváků, Cenu studentské poroty Univerzity Palackého v Olomouci a další.
Programové sekce
Programové sekce festivalu jsou vedle soutěžních filmů hlavní náplní festivalového obsahu. Jsou nesoutěžní částí programu. Vždy se zabývají aktuálními společenskými a vědeckými tématy. Letošní 54. ročník festivalu se ponese ve znamení pravdy a boření mýtů, jak už napovídá jeho vizuální identita.  AFO bude letos pátrat po odpovědích na palčivé otázky, které se týkají nás všech. Mýty jsou totiž nedílnou součástí našich kultur a v historii formovaly a dodnes formují naše vidění světa. Všichni chceme znát pravdu, AFO nám ji letos ve snaze bořit zaběhlé mýty ukáže. Od těchto dvou témat, Mýtus a Pravda, se budou odvíjet zbývající sekce, do kterých je festival každoročně rozdělen. Pro rok 2019 se spojí společenské a přírodní vědy. Propaganda, Měsíc, Zapomenuté dějiny, Původ umění a Bojovnice - to jsou programové sekce pro rok 2019. AFO bude bořit zaběhlé mýty v oblasti dějin, vědy, lidstva a kultury. Festival jako každý rok nabídne snímky z nejširšího spektra. Na své si tak přijde každý včetně dětí a mládeže. Pro nejmenší divačky a diváky je zde připravená speciální programová sekce AFO junior. Díky spolupráci s ČT:D, Pevností poznání a Divadlem na cucky čekají na nejmenší návštěvníky speciální workshopy, animace, projekce, virtuální realita a mnoho dalšího.
Doprovodný program
Pokud se nedostanete na některý z promítaných snímků, nebo jen populárně-vědecké filmy nepatří mezi vaše oblíbené, určitě vás zaujme bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na velkou spoustu workshopů, výstav, promítání, diskuzí s významnými hosty. Důležitou součástí festivalu je také hudební program. Ten nabídne to nejlepší, co se za poslední rok objevilo na české, ale i zahraniční hudební scéně. Hudba je taky věda a tak ji organizátoři každoročně propojují s aktuálními tématy festivalu. Nabízí se tedy propojení s hlavním tématem, bořením mýtů a překračování hranic mezi jednotlivými žánry a také experiment se zvukem.

Festival AFO je v Olomouci pořádán už od roku 1966. Za tu dobu se proměnil z malého regionálního festivalu na důležitou evropskou událost. Kromě desítek zajímavých populárně-vědeckých filmů a dokumentů současnosti nabídne festival také rozsáhlý doprovodný program, včetně tematických přednášek, workshopů a diskuzí. Jedná se o festival, který spojuje profesionální a studentskou tvorbu a umožňuje její konfrontaci jak s odborným publikem, tak s širokou veřejnosti.

Podrobné informace o programu, festivalových místech, akreditacích a doprovodném programu včetně dalších informací naleznete na www.afo.cz nebo na sociálních sítích

 

Zobrazeno 1808 krát
Naposledy upraveno: pá., 1. březen 2019 16:10
Pro psaní komentářů se přihlaste