po., 22. listopad 2010 21:49

Antibiotický týden v prostředí lékáren

Tento týden se máme možnost v českých lékárnách setkat s velmi prospěšným projektem, který dostal název „Antibiotický týden v prostředí lékáren“. Jeho patronkou se stala Monika Žídková – Miss České republiky a Miss Europe z roku 1995. Koná se pod záštitou České lékárnické komory za přispění Státního zdravotního ústavu, Farmaceutické fakulty VFU v Brně, Mladých lékárníků a Světové zdravotnické organizace. Souvisí s ním i celoevropský projekt „Evropský antibiotický den“. Tomu bylo přisouzeno pevné datum 18. listopadu a letos se uskutečnil již potřetí.

Během Antibiotického týdne budou lékárníci usilovat o prohloubení povědomí pacientů o tom, jakým způsobem, kdy a proč užívat antibiotika. Jsou totiž určena pouze k léčbě bakteriálních infekcí, ale nejednou jsou lékaři předepisována navíc a zbytečně. Jejich nesprávné nebo neodůvodněné užívání totiž s sebou nese velká rizika, kterých si často nejsme dostatečně vědomi. Lékárníci také poradí, jaká opatření a úpravy jídelníčku jsou při užívání  na místě. Kampaň je orientovaná nikoliv jen na dospělé, ale i na rodiče s dětmi. Právě rodiče jsou rizikovou skupinou, protože si mnohdy neuvědomují, že tyto léky se nemají brát na každé nachlazení a běžné onemocnění jejich potomků. Zásadní je, že antibiotika bychom měli užívat řádně v určeném časovém režimu a pouze s dohledem našeho ošetřujícího lékaře. Je tedy nutné počínat si s ohledem na naše zdraví zodpovědně a disciplinovaně. Neméně důležité je dobrat celé předepsané balení.

„Užívání obecně nenarůstá, ale stoupá odolnost bakterií, potažmo nemocí proti antibiotikům,“ upozornil prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček, který byl jedním z hostů dnešní Snídaně s Novou. Dále sdělil, že všichni studenti 5. ročníků, kterým nyní začíná praxe v lékárnách, mají za úkol oslovit pacienty a vypracovat s nimi dotazníkové šetření. To bude dále zpracováno a vyhodnoceno k příležitosti dubnového Dne zdraví.

Seznam lékáren, které se informační kampaně účastní, naleznete na http://www.lekarnici.cz/Pro-verejnost/Seznam-lekaren.aspx

Zdroje: Snídaně s Novou - 22. listopadu 2010
http://www.ct24.cz/domaci/107863-jak-spravne-uzivat-antibiotika-lekarnici-radi-cely-tyden/
http://lekarenstvi.apatykar.info/0/0/0/0/lekarenstvi-ve-svete/clanek-1458/
http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/uzivate-casto-antibiotika-muzete-si-ublizit-varuji-odbornici_186676.html
http://www.lekarnici.cz/Pro-verejnost/Informace-pro-verejnost/ANTIBIOTICKY-TYDEN-V-PROSTREDI-LEKAREN.aspx
http://www.szu.cz/tema/prevence/evropsky-antibioticky-den-2010

Fotozdroj: http://img.aktualne.centrum.cz/9/92/99294-leky-antibiotika.jpg

Zobrazeno 2471 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste