po., 20. říjen 2014 18:53

Auta v centru stojí už týden. A hned tak nezmizí

Řidiči projíždějící přes Olomouc si od počátku minulého týdne pomalu začínají zvykat na nutnost projíždět metropoli přes centrum. Krom povinné výbavy si s sebou musí ještě nejméně tři týdny vozit i velkou dávku trpělivosti a dostatečnou časovou rezervu. Citelné zpomalení a zkomplikování průjezdu má za vinu úplné uzavření jedné z nejdůležitějších olomouckých komunikačních tepen – silnice I/35 v úseku od křižovatky na Rooseveltově ulici až po napojení na silnici I/46 v Brněnské ulici.  

Úsek se podle současných plánů Ředitelství silnic a dálnic, jež rekonstrukci vozovky zajišťuje, neotevře pro osobní vozidla dříve než 4. listopadu. Probíhají tam totiž přípravy na položení tichého asfaltu. Nový povrch vozovky má ulevit obyvatelům přilehlých domů od emisí hluku.

 

Stejná situace je i v uzavřené ulici Lipenská.

I když bude pro město nová a tichá silnice nesporným kladem, je předmětem diskuze, zda nešlo usměrnit dopravu přes Velkomoravskou ulici do dvou jízdních pruhů a v rizikových úsecích řídit dopravu kyvadlově. Zahlcení vnitřní části města vede ke zhoršení ovzduší, riziku vzniku dopravních nehod a takřka nesnesitelně pomalému provozu. Asi zatím nejhorší okamžik prožili řidiči ve čtvrtek a pátek odpoledne. Kdo jel ve špičce od Náměstí Hrdinů k Šantovce, mohl uvíznout v koloně až na půl hodiny. Netrpělivým šoférům docházela trpělivost a riskovali projížděním přes autobusový pás nebo tramvajové koleje. "Nejsme vlastníkem komunikace, objízdné trasy i uzavírky navrhovalo v tomto případě ředitelství silnic a dálnic," vyjádřila se pro Český rozhlas mluvčí radnice Radka Štědrá. Řidičům tedy nezbývá než čekat, až se Olomouc zase uvolní.

 

Zobrazeno 1850 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:48
Matěj Vetešník

Student žurnalistiky UPOL.

Pro psaní komentářů se přihlaste