čt., 15. říjen 2009 20:31

„Bláznivé“ podzimní počasí v Olomouci

„To počasí se snad zbláznilo.“ „Tady je zima jak na Sibiři, a to je teprve říjen.“ A další podobné komentáře na současné počasí jsou slyšet mezi studenty po celé Olomouci. Minulý týden bylo v Olomouci krásných 20°C, studenti pořádali venkovní pikniky a ti otužilejší nosili kraťasy. Tento týden je však realita úplně jiná.

Je polovina října a počasí v celé Evropě připomíná spíše prosinec. Místo zlátnoucího listí, dozrávajícího ovoce a babího léta nám příroda připravila nemilé překvapení v podobě sněhu. Málokdo věřil meteorologům jejich předpovědi zimy, dešťů, větru a hlavně sněhové nadílky. Vždyť je teprve říjen! Nejen proto byla většina obyvatel České republiky zaskočena chladným počasím a sněhovými vánicemi.
Studenti si s sebou na koleje a priváty nevzali teplé zimní oblečení a tak mrznou. Stačí čtvrthodinka cesty do školy, aby se člověk nachladil nebo hůř, chytil zákeřného bacila. A podle toho to vypadá i ve školách. Posluchárny zejí prázdnotou a kvůli nemoci odpadají přednášky i semináře.

Na Olomoucku už od úterního večera fouká silný vítr s deštěm a místy i sněhem. Konkrétně Olomouci se sníh stále vyhýbá, ale jen o pár kilometrů severněji jsou zablokované silnice, nejezdí vlaky ani autobusy a na několika místech dokonce nejde elektřina. Na Jesenicku a Šumpersku ČEZ vyhlásil kalamitní stav. Několik silnic muselo být uzavřených kvůli spadlým stromům. Častá zpoždění vlaků a autobusů způsobují potíže dojíždějícím studentům a profesorům, když přímo v Olomouci sníh ještě nenapadl. Během posledních dvou dnů se průměrná doba zpoždění vlaku vyšplhala na 30min ve směru do Olomouce. Na mnoha úsecích bývá zpoždění ještě větší a to díky výlukám a opravám na trati.

Počasí si z nás prostě dělá legraci. Předloni poprvé nasněžilo začátkem listopadu. Loni nebyl sníh ani na vánoce, pokud to takhle půjde dál budeme mít sníh už v červenci. Příroda nám nejspíš odplácí za to, jak se k ní chováme my.

Zobrazeno 1772 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste