po., 9. listopad 2009 23:02

Bouře kolem Středoevropského fóra

V posledních týdnech probíhá ostrá debata kolem stavebního záměru Muzea umění Olomouc.  To chce v proluce v Denisově ulici realizovat projekt Středoevropského fóra Olomouc (SEFO) -  komplexu multifunkčích kulturních budov. 

Projekt, jenž je zadán Ministerstvem kultury a z valné většiny financován Evropskou unií, provázejí od začátku nemalé problémy. Po tahanicích s odkupem pozemků, na jejichž půdě má fórum stát, odmítla komora architektů uspořádat soutěž o návrh celé stavby s odkazem na neregulérnost. Proto byli osloveni přímo dva architekti, kteří s Muzeem umění už dříve spolupracovali. Michal Sborwitz měl na starost rekonstrukci stávající budovy Muzea umění a Jan Šépka, který realizoval návrh samotné novostavby. Všechny plány byly dokončeny v rekordním čase dvou měsícu,  kterou nebylo možné překročit, aby mohla být žádost o dotaci podána. Plány s vizualizacemi muzeum veřejnosti předvedlo  v říjnu a od té doby se obyvatelé Olomouce rozdělili na dva tábory. Stavba je natolik kontroverzní, že převládají názory jasně pro nebo jasně proti. Jestli jste nárvh ještě neviděli, galerii naleznete zde.

Středoevropské fórum Olomouc se má skládat s pěti budov, které budou průchodné spojovacím koridorem. Velmi zajímavě je řešeno přirozené osvětlení vnitřku budov, kdy má denní světlo  přicházet seříznutými sedly střech. Mimo sálu, stálých a krátkodobých expozic a  knihovny fórum nabídne interaktivní výstavy zaměřené hlavně na dětské návštěvníky.

V současné době je osud fóra ještě stále nejistý. Paradoxně nedělají problémy památkáři, ti dali projektu již před časem zelenou, ale někteří Olomočané, kteří dávají jasně najevo, že stavbu v její nynější podobě v historickém centru města nechtějí a už teď uvažují o petici proti stavbě. Kdyby však Středoevropské fórum překonalo všechny svízele, pak by se mohlo začít stavět na jaře příštího roku, otevřeno by mohlo být v roce 2014.

Zobrazeno 1909 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste