ne., 17. březen 2019 19:37

Bruslaři zvládli lépe páté utkání předkola a vyřadili urputný Zlín

Mladoboleslavský brankář Růžička svému týmu vychytal nejdůležitější zápas sezóny Mladoboleslavský brankář Růžička svému týmu vychytal nejdůležitější zápas sezóny Zdroj: BKMB Facebook
Mladá Boleslav — Středočeský celek zvládl na vlastním ledě pátou bitvu předkola play-off. V té porazil zlínské Berany po výsledku 4:1. Ve čtvrfinále jej tak čeká neoblíbený protivník z Liberce. Mladou Boleslav v pátém utkání nasměrovaly k postup branky Radima Zohorny, Ondřeje Dlapy, Lukáše Žejdla a Davida Šťastného. 

 

Úvodní buly vyhráli hosté a jako první si s pukem na hokejce zahrál Rafl Freibergs. Oba týmy pak hned za začátku myslely hlavně na obranu a diváci si na první šanci museli počkat až do začátku čtvrté minuty. V té dokázaly oba týmy pořádně zahrozit. Jako první se do útoku dostali domácí, když Bernad uvolnil Skalického, který však trefil pouze pravou tyč branky hostí. Z následného protiútoku se pak do šance dostali také hosté. Šlahařovu střelu však Růzička vyrazil nad sebe.

Na začátku osmé minuty bylo také k vidění první vyloučení. Na trestnou lavici odešel za podrážení boleslavský Pláněk. Berani tak dostali k dispozici už svou čtrnáctou přesilovou hru, ale nezačali ji vůbec dobře. Bruslaři totiž zvládli hned na třikrát vyhodit a uklidit puk do bezpečí. Zlínští marně hledali recept na přechod modré čáry, a naopak domácí sklízeli vlny potlesku ze zaplněných ochozů. Za chvíli navíc mohlo být ještě veseleji, ihned po opuštění trestné lavice se totiž Pláněk dostal do úniku a nebezpečně ohrozil Kašíka. Ten však proti nebezpečné střele nemusel zasahovat. V polovině první třetiny pak utkání začalo ztrácet tempo vlivem častých zakázaných uvolnění.

Na počátku dvanácté minuty se středočeský celek dostal do další velké šance. Klepiš z bezprostřední blízkosti branky Kašíka trefil pouze horní tyč. Zlínští se do podobných šancí dostat nedokázali, i tak ale jejich hra působila bojovným dojmem. Dalo by se říci, že svěřenci Tomáše Svobody zkrátka čekali na svůj čas. Ten přišel v čase 12:36, když Sedláček při přečíslení přesně našel Okála a ten svou bruslí usměrnil kotouč do branky. Hlavní sudí si ještě pro potvrzení branky odešel promluvit s videorozhodčím, ale gól nakonec uznal.

Moravský celek úvodní branka velmi povzbudila a rázem byl mnohem nebezpečnější. Bruslaři naopak ztratili svou převahu z úvodu první periody. Vrchol zlínského tlaku přišel na začátku poslední pětiminutovky. V tu chvíli však své spoluhráče na několikrát od nejhoršího zachránil brankář Růžička. Když už se pak domácí celek v bílém dokázal dostat do protiútoku skončilo to vyloučením Pabišky. Rozhodčím se nelíbil jeho hlad po puku v předbrankovém prostoru před Kašíkem. Zlín tak dostal k dispozici další přesilovou hru. V té už měl středočeský strážce svatyně mnohem víc práce než v prvním případě a musel z rukávu tahat kvalitní zákroky. Ševci však nedokázali využít ani druhou nabídnutou početní výhodu. Do konce první třetiny pak k žádné přesilové hře ani změně skóre nedošlo a do šaten se odcházelo ze stavu 0:1.

Ve druhé části se jako první dostali do útoku Berani, ale stejně jako v periodě první si museli diváci ve Ško-energo aréně na pořádnou šanci počkat. V čase 21:30 mazácky nahrával o zadní mantinel Kůrka a po jeho střele se touš odrazil před Kašíka a nejprve Vondrka a následně i Pabiška se dostali do velkých šancí. Gólu se však domácí dočkali až o několik chvil později. Na sklonku 22. minuty se k dorážce odražené střely dostal Zohorna a uklidil puk do branky Ševců. Týmu z města automobilů se tak podařilo bleskově vyrovnat a začínalo se od začátku. Boleslavští mohli jít dokonce do vedení, když minutu a půl po vyrovnávací brance nabruslil do pásma Vondrka. Tomu se podařilo dobruslit vlastní vyraženou střelu a Kašík s vypětím všech sil udržel nerozhodný stav.

Časomíra hlásila odehráno 24 minut a 14 sekund, když rozhodčí odeslali žluto-modré do oslabení. Za držení si odjel na trestnou lavici sednout Herman. Bruslaři byli ve své první přesilové hře v zápase hodně aktivní a Kašík musel předvádět náročné zákroky. Stejně jako hosté ale ani domácí svou první přesilovou hru nedokázali využít. Krátce po návratu z trestné lavice se navíc Herman dokázal dostat do velké gólové příležitosti. Avšak ani on ani Šlahař nedokázali dostat puk za brankovou čáru a následovala komerční přestávka.

Po třetím komerčním breaku se šance začaly střídat na obou stranách, ale postrádaly nebezpečnost a patřičnou razanci. Hra se nejčastěji přelévala ze strany na stranu. Hluchou pasáž utkání nakonec rozsekla až druhá branka domácích. O tu se v čase 30:49 postaral Ondřej Dlapa, který přesně vystihl načasování své střely příklepem od modré čáry a ta nakonec zapadla přesně nad rameno brankáře Kašíka. Zlínský brankář byl proti dělovce domácího zadáka naprosto bezmocný, trochu víc škody, než užitku napáchal ve vlastním předbrankovém prostoru Ferenc. Ten totiž nechtěně zakryl výhled svému brankáři. Pro Berany bylo za chvíli ještě hůř, na začátku 32. minuty usedl na trestnou lavici Řezníček za podrážení.

Bruslařský celek se svou přesilovou hrou nenaložil vůbec špatně, ale Kašík se ve svém brankovišti překonával. Ševcovský mančaft, ale nakonec přestál svou druhou přesilovou hru bez inkasované branky. A ubráněná oslabení na obou stranách se tak vyrovnala na 2:2. To však neplatilo o výsledku na elektronické tabuli, kde domácí i na začátku 35. minuty drželi vedení 2:1. To se nezměnilo ani po nadějném nahození Honejska, který z rohu kluziště chytře nahodil do předbrankového prostoru a Sedláčkovi chyběly jen centimetry k vyrovnávací brance.

K vidění byly s ubíhajícím časem i vypjaté momenty a šarvátky, jako když se necelé dvě minuty před druhou sirénou vydal Fořt zkoumat beton domácích brankáře, a to se vůbec nelíbilo hráčům v bílém. Ti Fořta chtěli umravnit po svém a vyhrocenou situaci nakonec museli řešit rozhodčí. Neuplynulo ani půl minuty a na ledě to opět vřelo. Freibergs nastavil loket dojíždějícímu Žejdlovi, který si však nedovolený zákrok nenechal líbit a vyzval lotyšského hráče v barvách Zlína na souboj. Ten však k pěstnímu souboji postrádal chuť. Oba aktéry nakonec muži v pruhovaném odeslali na trestnou lavici. Druhou třetinu pak symbolicky uzavřela v posledních vteřinách neproměněná šance Honejska. Do šaten odešli nabuzené týmy za stavu 2:1.

Do třetí třetiny měli lepší herní vstup domácí, kteří první dvě minuty kontrovali kotouč a nechtěli Zlínu vůbec dovolit hrát. Kašík měl tak hned na začátku třetí periody o hodně víc práce než jeho protějšek Růžička na druhé straně. Zejména Boleslav se snažila hrát s co největší rozvahou a klidem, který se projevoval ve zodpovědné hře dozadu a také v občasných protiútocích.

V čase 46:12 dostala Mladá Boleslav k dispozici svou třetí přesilovou hru. Na trestnou lavici si odjel sednout Šlahař za sekání. Bruslařům se tak naskytla jedinečná příležitost na zvýšení svého jednobrankového náskoku. Lépe však začali hosté, kteří hned po pěti sekundách svého oslabení zvládli vyhodit. Pak se ale domácí usadili v pásmu a započali svou kombinaci, jejímž výsledkem bylo několik velkých šancí. V čase 48:04 si Zlín znovu zkomplikoval svou situaci. Na trestnou lavici usedl i Okál a Boleslav dostala na osm sekund výhodu přesilové hry pět na tři. Tu sice bruslaři využít nedokázali ale následnou pokračující přesilovou hru přetavili ve svou třetí branku. Tu vsítil nejproduktivnější muž ve středočeských barvách Lukáš Žejdl, který se zorientoval v předbrankovém prostoru a usměrnil střílenou přihrávku do horní části branky.

Třetí mladoboleslavská branka definitivně rozsekla psychické rozpoložení na ledě. Na jedné straně se nacházeli v pohodě hrající domácí, na druhé pak s ubíhajícím časem čím dál tím víc frustrovaní hosté, kteří se dopouštěli faulů. Jeden z nejtvrdších zákroku předvedl u mantinelu Lotyš Freibergs, který při dobrzdění chytil svého soupeře za krkem a poslal jej hlavou na mantinel. K velkému rozčarování domácích fanoušků obdržel zlínský hráč pouhé dvě minuty. Boleslavští navíc také obdrželi dvouminutový trest. Msta Flynna nezůstala bez odezvy a hrálo se čtyři na čtyři. Následně na trestnou lavici usedl Bernad a Zlín tak dostal příležitost přesilové hry čtyři na tři. S tou však Berani nenaložili gólově a brankář Růžička si vylepšil své brankářské statistiky. Bruslaři následně přestáli krátké oslabení pěti proti čtyřem.

Necelé čtyři minuty před koncem základní hrací doby šáhli hosté po oddechovém času, po kterém následovalo odvolání Kašíka a hra s odkrytou brankou. Hned na začátku zlínské power-play si Růžička připsal kvalitní zákrok držel dál příznivě vyhlížející postupové naděje svého týmu. Blížící se konec utkání ještě oddalovaly časté strkanice v předbrankovém prostoru.

Postup středočeského celku nakonec potvrdil 2 minuty a 20 sekund před koncem David Šťastný uklizením kotouče do prázdné branky. Zápas se dohrál v poklidném tempu za potlesku téměř vyprodaných tribun. Domácí už dvě minuty před koncem začínali slavit postup do čtvrtfinále play-off, kterému už nic nezabránilo.

Vzhledem k výsledku série Vítkovice - Sparta bylo už před utkáním jasné, že vítěz vyzve první celek po základní části, kterým je Liberec.

Zobrazeno 1244 krát
Naposledy upraveno: ne., 17. březen 2019 20:31
Pro psaní komentářů se přihlaste