po., 14. listopad 2016 09:24

České dráhy hlásí zvýšení počtu cestujících

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie Zdroj: Marek Ruboš
 Za prvních devět měsíců letošního roku přepravily České dráhy téměř 129 milionů cestujících, bezmála o dva miliony více než loni za stejné období. Stabilní nárůst cestujících hlásí ČD už od roku 2010. „Rostoucí počet cestujících zaznamenáváme ve vnitrostátní i mezistátní dopravě. Především jde o linky, kde jsme modernizovali vlaky nebo výrazně zkrátili cestovní časy,“ uvedl předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek.

Národní dopravce zvýšil počet cestujících od roku 2010 ze 163 milionů na 170 milionů ročně. Počet cestujících se zvýšil například na tratích Praha – Plzeň – Cheb, Praha – České Budějovice, Praha – Brno nebo Praha – Ostravsko. V mezistátní dopravě se nejvíce daří linkám do Německa a Rakouska. Citelný nárůst zaznamenaly ČD i v příměstské dopravě velkých měst. „Cestující chápou, že cesta vlakem je rychlejší než popojíždění aut v koloně,“ řekl Pavel Krtek.

Za nárůstem počtu cestujících stojí pravděpodobně nákup nových vlaků a kratší cestovní časy. Nové soupravy jsou často vybaveny například vlastní Wi-Fi sítí, zásuvkami a zábavním portálem, pro co nejpohodlnější cestování. Mezi nejmodernější jednotky Českých drah se aktuálně řadí například vlaky typu Railjet, Interpanter, Regioshark a mnoho dalších.  Zkrácení cestovního času souvisí s rozsáhlou modernizací železniční sítě díky dotacím z EU.

Velkou výhodou Českých drah oproti konkurentům je i rozsáhlost obsluhované sítě. Na drtivé většině vedlejších tratí nemají cestující jinou možnost, než využít služeb ČD. To se pozitivně projevuje na počtu cestujících a poskytuje národnímu dopravci velkou výhodu nad konkurencí.

Každý Čech využije služeb Českých drah průměrně 17x za rok. Průměrně by tak každý ujel přibližně 700 kilometrů, což řadí Českou republiku na první místo mezi novými členskými státy EU.

Zdroj: České dráhy

Zobrazeno 1880 krát
Naposledy upraveno: po., 14. listopad 2016 20:23
Pro psaní komentářů se přihlaste