ne., 16. květen 2010 23:14

Divadlo na filozofii

12. května proběhla v budově filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci přednáška doktora Jana Roubala o teorii moderního divadla.

Jan Roubal vystudoval bohemistiku a historii na FF UP v Olomouci, v současnosti vyučuje na JAMU v Brně a patří k předním českým teoretikům divadla. Okruhem jeho zájmu je především autorské divadlo a netradiční a alternativní divadlo. V minulosti také založil a vedl např. Divadlo na dlani a Takydivadlo.

Samotná přednáška byla složena ze dvou částí. V její první polovině byl vymezen pojem divadla a nastíněna jeho pozice v dnešní společnosti. Dále byla pozornost věnována především novým technologiím a inovátorským přístupům, které se v poslední době v divadle objevují, mezi něž patří např. využití hudby, filmu, propojení divadla a tance. Řeč byla také věnována autorskému divadlu jako oblasti, v níž se uplatňuje kreativní a neotřelý přístup. Ve druhé části byly promítány ukázky ze záznamů několika divadelních představení (např. Farma v jeskyni, Zítra se bude...), na nichž byly teoretické informace z první části přednášky dokumentovány. Na závěr byla k danému tématu otevřena diskuze. Podle slov doktora Flosse, který doktora Roubala na katedru pozval, se přednáška vydařila a je pravděpodobné, že se celá akce uskuteční za rok znovu.

foto:www.idnes.cz

 

Zobrazeno 2081 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste