po., 17. duben 2017 13:41

Éra strategické trpělivosti s KLDR je u konce, řekl Pence

Americký viceprezident Mike Pence Americký viceprezident Mike Pence Zdroj: cnn.com
Pchanmundžom (Jižní Korea/KLDR) – Během návštěvy demilitarizované zóny na hranici mezi Jižní Koreou a Severní Koreou, prohlásil americký viceprezident Mike Pence, že "éra strategické trpělivosti" se Severní Koreou je u konce. Stalo se tak den po další raketové zkoušce KLDR.

Pence dorazil do Soulu v sobotu 15. dubna těsně před tím, než Severní Korea provedla další test balistické rakety. Ta byla vystřelena v noci ze soboty na neděli, podle Soulu a Washingtonu ale pár vteřin po vzletu explodovala. Jižní Korea je pro amerického viceprezidenta první zastávkou na desetidenní cestě po Asii a Tichomoří. Pence označil test za provokativní a japonský premiér Šinzó Abe vyzval KLDR, aby se podřídila rezolucím OSN a upustila od rozvoje a testování jaderných i raketových zbraní. Pence se v pondělí 17. dubna nechal slyšet, že Trump doufá, že Čína bude využívat svých "mimořádných pák" na KLDR, aby přestalo jak s vývojem, tak testováním jaderných a raketových zbraní.

"Éra strategické trpělivosti je u konce," řekl Pence. "Prezident Trump dal jasně najevo, že trpělivost Spojených států a našich spojenců v této oblasti vypršela, a že chceme vidět změnu. Chceme, aby Severní Korea upustila od svého bezohledného vývoje jaderných zbraní, a také neustálé používání a testování balistických raket je nepřijatelné," zdůraznil Pence.

Lavrov doufá, že USA neudělají razantní kroky vůči KLDR jako v Sýrii

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes prohlásil, že doufá, že USA v Koreji nezopakuje jednostranné akce, jako byl nedávný útok střelami Tomahawk s plochou dráhou letu na vládní letiště v Sýrii. "Odmítáme jaderné a raketové akce Pchjongjangu porušující četné rezoluce Rady bezpečnosti OSN. To ale vůbec neznamená, že lze stejným způsobem porušovat mezinárodní právo použitím síly za nerespektování Charty OSN. Proto velmi doufám, že nedojde k jednostranným akcím podobným těm, které jsme nedávno viděli v Sýrii," prohlásil Lavrov, který tak reagoval na Trumpova slova a jím vyslanou bojovou flotilu ke Koreji, ve které je i letadlová loď nebo torpédoborec. Lavrov v televizí vysílaném prohlášení také řekl, že Moskva je připravená obnovit vztahy s Washingtonem.

Zobrazeno 2236 krát
Naposledy upraveno: pá., 21. duben 2017 19:51
Pro psaní komentářů se přihlaste