st., 11. duben 2018 21:01

Festival Bennewitz oslaví své kulatiny

Oficiální plakát Oficiální plakát Zdroj: Kulturní centrum Česká Třebová
Česká Třebová - Každoroční dubnový festival Bennewitz v České Třebové oslaví dvacet let své existence. Festival je přehlídkou vynikajících interpretů v oblasti vážné hudby, a to jak z řad profesionálů, ale i amatérů. Koná se nejen v České Třebové, ale i v nedaleké obci Přívrat, kde se Antonín Bennewitz, po kterém je festival pojmenovaný, narodil.

Festival začínající 18. dubna přináší program nejen pro milovníky vážné hudby. Zahajovací koncert Na Vivaldiho! s Jaroslavem a Julií Svěcenými představuje unikátní koncert s divadelními prvky. Jde o nový koncertní pořad, ve kterém přední čeští virtuosové hrají nejen původní hudební party, ale představují i scény z osobního života geniálního skladatele. Premiéra tohoto projektu se uskuteční 28. května v novorenesančním Paláci Žofín v Praze 1. V České Třebové budou mít návštěvníci festivalu možnost zhlédnou předpremiéru představení. V druhé polovině roku budou následovat koncerty po České republice a v příštím roce se v německé a anglické mutaci přidají i evropské destinace.

"Nápad vznikl spontánně před dvěma lety, když jsem viděl Zdeňku Žádníkovou Volencovou jako moderátorku. Zaujal mě způsob, jakým slovně spojovala zdánlivě nespojitelné, její chytrý a neotřelý humor včetně neuvěřitelné energie. Požádal jsem ji o scénář. Mým záměrem bylo propojit interpretaci Vivaldiho hudby, a to v ryze původním znění s moderní a vtipnou dramatickou formou. To jsem ovšem netušil, co mě čeká. Vznikl koncert v divadle a zároveň divadlo v koncertě. Stal se ze mě nejen hudebník, ale také herec. Musím říct, že je to těžká disciplína, ale nesmírně mě to baví," říká představitel Antonia Vivaldiho, houslista Jaroslav Svěcený k nápadu, projektu i samotné realizaci.

Druhý koncert Ve znamení tanga! přinese návštěvníkům latinskoamerické rytmy, klasiku i swing. Vystoupí na něm mimo jiné jeden z nejlepších českých akordeonistů Ladislav Horák z Pražské konzervatoře. Česká Třebová se tímto opět spojí s Pražskou konzervatoří, jejímž ředitelem byl na přelomu století Antonín Bennewitz. Po loňském úspěchu se třetí galakoncert opět odehraje v kostele sv. Jakuba Většího. K varhanům usedne Pavel Svoboda, kterého na trubku doprovodí Vladimír Rejlek. Čtvrtý koncert Šanson v gala přesahuje rámec klasiky. Půjde o kombinaci koncertu a mluveného slova, kterého se ujme Zdeňka Žádníková Volencová. Ve druhé části festivalu v pátek 27. dubna představí Komorní orchestr Jaroslava Kociana cyklus Bedřicha Smetany Má vlast. Následující den se odehraje závěrečný koncert v Přívratu, rodišti A. Bennewitze. Návštěvníci se mohou těšit na smíšený pěvecký sbor Bendl. "Myslím si, že když se festival dožije dvou desítek let, tak už si vydobyl svoje místo na slunci," sdělil ředitel Kulturního centra Česká Třebová Josef Jan Kopecký.

 

Zobrazeno 1695 krát
Naposledy upraveno: ne., 15. duben 2018 19:01
Pro psaní komentářů se přihlaste