so., 6. duben 2019 20:01

Greenpeace upozorní na změny klimatu prostřednictvím traileru na katastrofický film. Stávkou za klima nic nekončí

V pátek 15. března studenti a studentky středních škol stávkovali po celém světě za klima V pátek 15. března studenti a studentky středních škol stávkovali po celém světě za klima Zdroj: greenpeace.org/czech
Česká republika - Klima se zásadním způsobem mění každým dnem a vědci a experti bijí na poplach. Máme jen 12 let na to, abychom odvrátili katastrofu a zabránili nezvratným změnám. Pálíme obrovské množství fosilních paliv, které mění složení naší atmosféry zvyšující se podílem CO2, což vede k oteplování Země. Česká republika má jedny z nejvyšších emisí skleníkových plynů na osobu na světě a naše vláda stále nemá jasný plán, jak emise dostatečně snížit. Organizace Greenpeace v minulém týdnu zahájila sběr podpisů pod petici na ochranu klimatu. Během prvních dní ji podepsalo 8 000 lidí.

„Vítejte ve světě, kde se noční můra stala každodenní realitou," zní až děsivě hlas Miroslava Krobota v traileru, který se bude od 8. dubna promítat v českých kinech. Nejedná se však o trailer na skutečný film, ale o spot organizace Greenpeace. Tento klip vznikl v rámci kampaně #SpoluProKlima, která chce tímto způsobem upozornit na závažný problém globálního oteplování. Spot se bude promítat v kinech Cinestar, také v rámci sítě Aerofilms a v dalších kinech po celé České republice.

Petice #SpoluProKlima

Organizace Greenpeace prostřednictvím svých webových stránek seznamuje širokou veřejnost s problematikou globálního oteplování, přičemž zdůrazňuje, že se musíme spojit a začít jednat. „Společně můžeme věci změnit! Vytvořme účinný tlak na vládu České republiky, vedení krajů, měst a obcí, veřejné instituce, média i firmy, abychom splnili naše závazky vyplývající z Pařížské klimatické dohody, směřující k udržení hranice oteplení pod 1,5 °C. Závisí na tom budoucnost nás i našich dětí!“ vyzívá organizace Greenpeace občany (nejen) k podepsání petice.

„Enormní zájem o petici i podpora ze strany osobností a institucí ukazují, že lidé si již probíhající změnu klimatu uvědomují a chtějí ji řešit. Je potřeba vyvinout silný tlak na politickou reprezentaci, protože v současné době neexistuje zásadnější celospolečenské téma, než je právě změna klimatu. Není politické, ani pravicové, ani levicové, ale ohrožuje životy nás všech,” řekl Robin Kvapil z organizace Greenpeace. 

Je to i náš problém

Důsledky globálního oteplování jsou zřetelné i v České republice. Změna klimatu se projevuje např. nedostatkem vody v krajině. Umírají lesy, přicházejí drastická sucha, vlny veder, přívalové deště a povodně. Kvůli těmto klimatickým změnám dochází také k vymírání některých živočišných a rostlinných druhů. „Dopady změn klimatu vidíme tady a teď a jen rychlá akce zajistí, že se vyhneme těm nejděsivějším předpovědím a předáme planetu dalším generacím v jakž takž uspokojivém stavu. Ovlivnit to může každý z nás. Nejen snížením vlastní uhlíkové stopy, ale i tlakem na odpovědné politiky a instituce, kteří zatím naslouchají zájmům velkých znečišťovatelů spíše než vědeckým faktům,” vyzívá společnost Jan Freidinger z Greenpeace.

V České republice proběhla v pátek 15. března tzv. studentská stávka za klima, přičemž stávkovali především studenti středních škol v rámci mezinárodního projektu nazvaného Fridays for Future. Podobně si počínali i studenti v dalších 70 zemích světa. Takovéto stávkování za klima odstartovala švédská studentka Greta Thunberg, která byla za svou činnost nominována na Nobelovu cenu za mír. Greta Thunberg chodila v září loňského roku demonstrovat před švédský parlament každý pátek. Požadovala, aby společnost začala brát klimatické změny vážně, a aby politici začali ihned řešit problémy spojené se změnou klimatu.

Spot, který se bude od pondělí 8. března promítat v českých kinech, můžete již nyní shlédnout zde.

Zobrazeno 1261 krát
Naposledy upraveno: po., 8. duben 2019 10:10
Pro psaní komentářů se přihlaste