so., 5. listopad 2016 21:46

Horniny Karla Šiktance jsou v prodeji od minulého týdne

Sbírka Horniny. Sbírka Horniny. Zdroj: https://www.facebook.com/NakladatelstviKarolinum/?hc_ref=PAGES_TIMELINE
Od minulého týdne je v prodeji nová básnická sbírka živoucího klasika české poezie Karla Šiktance s názvem Horniny. Jedná se o útlý svazek básní čítající 50 stran, které pocházejí z let 2014 až 2016. Na frontispisu se nachází dílo Jiřího Johna Dávné Jaro. Sbírku vydalo nakladatelství Karolinum a doporučená cena svazku je 200 korun.

„V první polovině knihy můžete nalézt malé děje, prostory, ve kterých se snažím tak nějak po svém zachytit chvíli světa,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi Karel Šiktanc. "Druhá polovina knihy je spíše takové malé zastavení. Stejně tak, jako se i staří lidé rádi zastavují, ohlíží se a přemýšlejí, nebo zkrátka jenom odpočívají,“ dodává osmaosmdesátiletý autor.

Poezie Karla Šiktance má značnou zvukovou působivost a velmi bohatou hláskovou instrumentaci, autor píše rytmicky i rýmově výrazným veršem zdůrazněným dalšími básnickými figurami. Ústředními motivy jeho básní bývá tradiční venkovský svět, křesťanské rituály a pohanské zvyky. Spisovatel ve své tvorbě zachycuje vlastní zážitky. Jeho počátky velmi ovlivnil komunismus. Jednostrannost ideologického vidění prvních sbírek posléze kriticky reflektoval ve své další tvorbě.

Novým tématem autorových pozdních knih, včetně svazku Horniny, je stáří. „Chtěl jsem jen zachytit sám sebe. Je mi osmaosmdesát let a jsem šťastný, stále mě těší psát. Reál, který cítím, se snažím zachytit,“ říká o své prozatím poslední sbírce Karel Šiktanc.

Zobrazeno 2161 krát
Naposledy upraveno: ne., 6. listopad 2016 11:53
Pro psaní komentářů se přihlaste