st., 23. březen 2016 16:43

Česko se pomalu vysušuje

Praha - Nedostatek pitné vody a vody obecně je léta velkým tématem pro mnoho afrických zemí, ale také například pro Saudskou Arábii, Jemen, Omán nebo Indii. Voda jako životně důležitý element by se však měla stát tématem i u nás - v Evropě, v České republice i mezi veřejností.

Z práce Výzkumného ústavu vodohospodářského Tomáše Gariqua Masaryka v Praze vyplývají vcelku pesimistické scénáře, co se týče úbytku vody v Česku. Navíc podle účastníků konference na téma Voda a pracovní příležitosti, která proběhla 18. března v Praze chybí informovanost obyvatel. Veřejnost prý o problémech s vodou, které Česká republika má, neví. Z těchto důvodů spustila nezisková společnost Voda základ života informační web se stejným názvem. Stejná společnost stála také za uskutečněnou konferencí.

 

Úkolem nově spuštěného portálu má být informovat a vzdělávat ohledně tématu vody širokou veřejnost. Od hydrologů a meteorologů po laiky. Na stránkách by tak měly přibývat odborné články, názory, statistiky, ale třeba i akce, které se tématu nějak dotýkají. "Jsem si vědom, že je potřeba vytvořit poptávku po tématech vody a problematice, která s ní souvisí, a to nejenom v době katastrof jako sucho nebo povodně, ale jako stálé téma, které přesáhne volební období jedné vlády. I proto jsme stáli u zrodu nového informačního portálu Voda základ života.cz, který pomůže tuto společenskou poptávku vytvořit,“ prohlásil v rámci konference Voda a pracovní příležitosti ministr životního prostředí Richard Brabec, jehož ministerstvo je jedním z partnerů projektu.

 

Asi nejskloňovanějším problémem v otázce hydrologických podmínek je sucho. Tento pojem v zásadě znamená nedostatek vody v půdě, rostlinách nebo i v atmosféře a vyjadřuje se pomocí různých klimatologických indexů. Může ho ovlivnit hospodaření člověka i klimatické změny."Výskyt sucha není pro území ČR žádnou novinkou. (...) Novinkou je to, že v dnešní době vnímáme jako riziko fakt, že se sucho může objevit poměrně neočekávaně. Dříve souviselo především s přirozenými meteorologickými událostmi, ovšem dnes vstupují do  hry i  zásahy člověka v  krajině,” řekl v rozhovoru pro časopis Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka Richard Brabec. Jeden z výzkumů tohoto ústavu se také zabýval možnými scénáři klimatických změn, které by vedly k problémům se suchem. Předpověď pak vytvořili pro léta 2021 - 2050 a 2071 - 2100. Výsledkem bylo rozdělení do čtyř skupin z hlediska dostupnosti vodních zdrojů. Mezi velmi zranitelnými oblastmi se pak ocitla jižní Morava a západní část Středočeského kraje. Zde jsou totiž nízké průměrné roční srážky a vysoký výpar vody.

 

www.mzp.cz

www.vodazakladzivota.cz

www.vuv.cz

Zobrazeno 1954 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:24
Pro psaní komentářů se přihlaste