ne., 29. listopad 2009 14:43

Konec Prioru, jak ho známe

Dvacet let po revoluci se Olomouc zbaví nepovedeného díla minulého režimu. Řeč není samozřejmě o ničem jiném než o betonovém obchodním domě Prior. Nebude se bourat, ale přestavbou vznikne moderní, prosklené shopping centrum - Galerie Moritz. Nové jméno dostane Prior podle sousedního kostela sv. Mořice.

Architektonické řešení se ujal olomoucký Ateliér R, kterého vybrala společnost CL Trade, která vlastní obchodní domy Prior v celé České republice. Důvodů k přestavbě bylo více. Jedním z nich je například ohlas obyvatel Olomouce, že by se s budovou mělo něco dělat, dále pak to, že budova nesplňuje moderní nákupní parametry.

Galerie Moritz bude mít méně obchodů, na druhou stranu však jejich plocha bude větší. Prodejní prostory se objeví i v suterénu a nejvyšším patře. Podle představ vlastníka by se v nové galerii měli vyskytovat především módní butiky. Další změna bude kavárna v zadní části přízemí. V letních měsících se k ní připojí i letní zahrádka, která bude umístěna na ploše před kostelem sv. Mořice. Tak se změní i prostor před kostelem, který je nyní využíván jako zásobování, sklad odpadů a parkoviště. Kromě letní zahrádky zde bude i relaxační zóna s lavičkami, zelení a osvětlením.

Spolu s rekonstrukcí obchodního domu budou probíhat opravy ulice 8. května, 28. října a ulice Úzké, kterou radnice plánuje už několik let.

Stavba by podle plánů měla začít v březnu roku 2010 odstraněním betonové fasády. Nová fasáda bude skleněná, tak vznikne efekt zrcadlení okolních historických domů. Novou Galerii Moritz budeme moci spatřit na podzim roku 2010. Její náklady by se neměli vyšplhat přes dvě stě milionů korun.

Zdroj fotografií: Ateliér R

 

Zobrazeno 1856 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:37

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste