čt., 3. březen 2016 22:46

Začíná další ročník soutěže o titul Vesnice roku

Praha – V rámci konference Den malých obcí, která se 1. března uskutečnila v Praze, proběhlo slavností zahájení soutěže o titul Vesnice roku 2016. Cílem soutěže s dvaadvacetiletou tradicí je vyzvat obyvatele k aktivní účasti na rozvoji jejich domova, představit programy obcí na obnovu vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. V sedmi krajských knihovnách proběhnout také motivační semináře.

Do souboje o titul Vesnice roku se mohou přihlásit obce, které nemají více než 7500 obyvatel. Další podmínkou je, aby měly vlastní strategický dokument na rozvoj obce a program obnovy nebo program rozvoje svého územního celku. Přihlášky mohou podávat do 29. dubna.

Jedním z vyhlašovatelů soutěže je i letos ministerstvo pro místní rozvoj. „Věřím, že tato soutěž má smysl. Dokazuje to její letitá tradice, každoročně vysoký počet přihlášených obcí, ale také právě samotné obce, které prezentují náš venkov jako místo k životu. Těším se na letošní ročník, který bude opět inspirací pro mnohé,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Soutěž probíhá ve dvou kolech. Přihlášené obce se budou hodnotit nejprve na krajské úrovni, a to od začátku května. Nejlepší vesnice z každého kraje, která získá Zlatou stuhu, postoupí do kola celostátního. Hodnocení probíhá na základě stanovených oblastí, jako je například společenský život, podnikání, občanská vybavenost nebo péče o veřejná prostranství a krajinu.

Další informace k soutěži včetně přihlášky jsou k dispozici na webových stránkách www.vesniceroku.cz.

Zobrazeno 1890 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:25
Pro psaní komentářů se přihlaste