ne., 6. březen 2022 21:06

Kulturní svět může přijít o nejcennější památky na Ukrajině

Chrám sv. Žofie v Kyjevě Chrám sv. Žofie v Kyjevě Zdroj: Shutterstock
Kyjev – Kulturní svět ovládl strach o historické památky na Ukrajině. Při ruském útoku shořelo muzeum v Ivankivu, asi 80 kilometrů severozápadně od Kyjeva, píše agentura DPA.

Před samotným začátkem válečného konfliktu na Ukrajině jezdilo do Kyjeva až 800 tisíc turistů ročně. Město pyšnící se čtrnáct století starou architekturou odjakživa lákalo turisty z různých koutů světa. Tamní instituce teď mají strach, že při ruské ofenzivě utrpí i další památky a umění metropole. Kromě muzea již byly zničeny obytné domy, televizní věž a některé školy.


Muzeum v Ivankivu se zaměřuje na archeologii, výtvarné umění a místní dějiny. Ve svých sbírkách mělo i díla významné ukrajinské umělkyně Marije Prymačenkové. Rozsah škod nelze s přesností určit, duchapřítomným místním se však podařilo některá díla včas vynést.


Ředitel muzea historie v Kyjevě Fedir Androščuk svým akademickým kolegům ve Švédsku napsal, že byl nucen společně se dvěma dalšími zaměstnanci v posledních dnech chránit museum před rabováním a útokům ze strany vojáků. ,,Muzeum se nachází uprostřed historické části města, poblíž třech starých kostelů, ale také na dosah od možných cílů útoku - vládní agentury Služba bezpečnosti Ukrajiny a státní pohraniční stráže," napsal v emailu, který má k dispozici deník The Guardian.


Androščuk má také obavy o miliony uměleckých děl a národní dědictví, které by se mohlo stát další obětí ruského bombardování. Jsou mezi nimi významné monumenty a stavby z 11. století.


,,Je ohroženo mnoho historických a architektonických památek a také archeologických nalezišť“, varovala na sociálních sítích Ředitelka kulturního fondu ve Vyšhorodě, Vlada Lytovčenková.


V současné době jsou dle DPA ohrožena zejména muzea nacházející se v bojových oblastech, jako jsou Kyjev, Charkov a okolí. Veškeré výstavy byly zrušeny a primárním cílem je nyní přenést expozice do bezpečí. ,,Neexistuje záruka, že nebude vypleněno ukrajinské kulturní dědictví a že neskončí v ruských muzeích," uvedl v příspěvku v magazínu Archäologie in Deutschland generální ředitel Historického národního muzea v Kyjevě Fedir Androščuk.


Na ukrajině se nachází celkem sedm lokalit, které jsou zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO, přičemž dvě z nich se nachází v Kyjevě. Jsou jimi Chrám sv. Žofie s přilehlými klášterními budovami a Kyjevskopečerská lávra.

 

Zobrazeno 625 krát
Naposledy upraveno: čt., 10. březen 2022 18:55
Pro psaní komentářů se přihlaste