so., 24. říjen 2015 15:41

Bludov otevírá Pradědovo dětské muzeum

Místo plné hraček a atrakcí, které nadchnou nejedno malé dítě, právě otevírají v Bludově. Nazývá se Pradědovo dětské muzeum a jeho cílem je představit Jeseníky hravou a interaktivní formou. Nabízí hry o přírodě, ochutnávku místních specialit, historii a mnoho dalšího.

Muzeum bude veřejnosti přístupné od pondělí 26. října a následně každý den od deváté hodiny ranní, do šesté hodiny odpolední. Interiéry zábavního parku plného hravých expozic mají rozlohu téměř 600 m2, nechybí ani velké přírodní dětské hřiště. Pradědovo muzeum je ideálním místem pro rodinný výlet za každého počasí.

Dětské muzeum se dělí na několik expozic – balónkárnu, pohádkárnu nebo třeba Jesenické VIP, kde se děti seznámí s nejzajímavějšími rodáky z blízkého okolí. Za zmínku stojí také přírodní hřiště, jehož chloubou je lodičková rychlodráha, tunely, největší bubno-xylofon ve střední Evropě, nebo záhonky s bylinkami.

Muzeum však není lákadlem jen pro rodiny s dětmi. Vítány jsou i mateřské a základní školy. Pro ně muzeum nabízí učebnu s interaktivní tabulí a možností realizace zábavně vzdělávacích programů na různá témata, na kterých vedení muzea spolupracuje se zkušenými pedagogy.

Provozovatelem i majitelem muzea je nezisková organizace Jeseníky přes hranici. Sdružení vzniklo již v roce 2008 a jeho cílem je rozvoj jesenické turistiky: „Když jsme sdružení zakládali, tak nás ani nenapadlo, že dospějeme k něčemu tak velkému, jako je Pradědovo dětské muzeum,“ řekla členka sdružení Markéta Ficnarová.

Rekonstrukce objektu a přilehlé zahrady mohla začít i díky přispění strukturálních fondů EU, prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Morava: „Bez evropské dotace by něco tak výjimečného nikdy nevyrostlo,“ podotkla Tereza Schreiberová, zakladatelka muzea.

Zobrazeno 2238 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:12
Pro psaní komentářů se přihlaste