út., 23. listopad 2010 00:31

Lékaři podávají hromadně výpovědi, začali realizovat akci „Děkujeme, odcházíme"

Lékaři v Hradci Králové chtějí dokázat, že akci „Děkujeme, odcházíme“ myslí vážně. V tamější fakultní nemocnici už 27 lékařů podepsalo výpověď. Pacienti mají obavy, že dojde k odložení plánovaných operací.

Iniciátorem celé akce je sedmatřicetiletý anesteziolog David Doležal, který zároveň šéfuje hradeckým lékařským odborům. Doležal chtěl ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi dokázat, že čeští lékaři jsou schopni kvůli špatným platebním podmínkám odejít do zahraničí.

Minulou středu obdrželo 40 lékařů z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny formulář s výpovědí, kterou jim Doležal poslal společně s výzvou, aby se k akci „Děkujeme, odcházíme“ připojili.  Do dalšího dne se mu vrátilo 18 vyplněných formulářů, dalších 9 získal od lékařů z neurochirurgické kliniky. Takovou odezvu nečekal. Ze situace vyplývá, že do konce roku přijdou tyto dvě kliniky skoro o polovinu doktorů. Definitivní odchod plánují kvůli dvouměsíční výpovědní lhůtě na počátek března.

"Kolegové měli na odpověď jen čtvrtek, protože v pátek jsem odjížděl na sjezd lékařské komory. Proto mě strašně překvapilo, že mi okamžitě odpovědělo 27 lékařů, že jejich podpis pod akci "Děkujeme, odcházíme" není pouhá deklarace, ale že to myslí opravdu vážně," popisuje pro ihned.cz David Doležal.

Ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula své zaměstnance podporuje a jejich jednání považuje za oprávněné. "Vše by záleželo na počtu lékařů odcházejících z jednotlivých klinik, v horším případě by mohl být ohrožen provoz některých oddělení," řekl pro idnes.cz Prymula.

Jestliže z hradecké fakultní nemocnice odejde polovina anesteziologů, dojde k prodloužení čekací doby na operaci, protože jsou při operaci nezbytní. Na rozhodnutí lékařů opustit svá zaměstnání doplatí nejvíce pacienti. Ti mají obavy, že podávání výpovědí teprve začíná. Výzvu „Děkujeme, odcházíme“, totiž podepsalo už 4 100 lékařů a možná se přidají ještě další.

Pavel Vávra pro ihned.cz dodal, že v Novém Městě na Moravě podepsalo výzvu 90 lékařů ze 120 a situace se dál radikalizuje. Podle něj si lékaři začínají uvědomovat, že pokud výpověď nedají a v nemocnicích zůstanou, bude jim od března hrozit, že kvůli nedostatku lidí něco zanedbají a ponesou za to zodpovědnost.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger pochybuje, že ze zaměstnání odejdou všichni, co výzvu podepsali. Situaci v Hradci Králové však nepodceňuje. Heger tvrdí, že jestli nemocnice opustí šest až sedm tisíc lékařů z celkových šestnácti tisíc, odejde ze své funkce. Přitom je ministr zdravotnictví mezi lékaři oblíbený.

Prezident lékařské komory Milan Kubek se pro ihned.cz také vyjádřil: „Odchod ministra Hegera si rozhodně nepřejeme, protože by vůbec nic neřešil. Na našich požadavcích, které se týkají spravedlivého ohodnocení lékařů, ale trváme. A to i za cenu hromadných odchodů z nemocnic.“
Lékaři požadují až trojnásobné zvýšení základního platu. Podle propočtů by se muselo pojišťovnám přidat až tři miliardy ročně. Heger si ale uvědomuje, že v současné ekonomické situaci je tento požadavek nesplnitelný.

zdroj:
http://domaci.ihned.cz/c1-48261000-lavina-hromadnych-vypovedi-lekaru-se-rozjela-ale-ministr-tomu-stale-neveri
http://domaci.ihned.cz/c1-48274450-pokud-polovina-lekaru-opusti-nemocnice-chce-heger-odejit-z-funkce
http://hradec.idnes.cz/prvni-lekari-v-hradecke-nemocnici-uz-podepsali-skutecne-vypovedi-pyw-/hradec-zpravy.asp?c=A101122_142614_hradec-zpravy_klu

fotozdroj:
http://pardubicky.denik.cz/zpravy_region/odchod-lekaru-by-spitaly-polozil-rika-sef-8371.html

Zobrazeno 2442 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste