po., 6. březen 2017 20:28

Jeden svět se letos otvírá hendikepovaným

Týden ve znamení dokumetu začal! Týden ve znamení dokumetu začal! Zdroj: Jeden svět
Praha - V pondělí odstartoval festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Již po devatenácté bude hlavní město zaplněné významnými světovými dokumentárními snímky s nejrůznější tématikou.

Výjimečností a inovací letošního ročníku je oslovení publika s různými hendikepy. Otevírání a zpřístupňování programu nese název Jeden svět pro všechny. V prvním roce bude jen část programu otevřena nevidomým, slabozrakým, neslyšícím, nedoslýchavým, mentálně postiženým a také publiku s omezením hybnosti. Výjimečná je inovace právě proto, že festival se tak stává první podobnou akcí v České republice, která odstraňuje překážky znevýhodněných diváků. Toto řešení koresponduje i s letošním tématem týdenního festivalu, kterým je Umění spolupráce. „Vycházíme ze širokého pojetí lidských práv, jak jsou uvedena ve Všeobecné deklaraci. Podle té má každý právo svobodně se účastnit kulturního života své komunity,“ uvedla Hana Kulhánková, ředitelka festivalu Jeden svět.

Další novinkou je kategorie Česká soutěž, kde se dvanáct filmů z české ko-produkce utká o hlavní ocenění mezinárodní poroty. V čtyřčlenné komisy zasednou představitelé dokumentárního filmu z Turecka, Kosova, Finska a Polska.  Touto soutěží se festival snaží prosadit české snímky na mezinárodní festivaly. V rámci kategorie zde budou mít světovou premiéru dva české počiny. Prvím je film Epidemie svobody, jež přibližuje problematiku očkování Terezy Reichové. Druhým Děti online, dokument Kateřiny Hager o výchově dětí, které tráví svůj volný čas na internetu místo v reálném životě. Kromě těchto dvou novinek představí Jeden svět také film Miroslava Janka, Normální autistický film, který o víkendu získal Českého lva za nejlepší dokumentární film roku 2016.

Otevíracím snímkem se stal Dobrý pošťák. Zachycuje pomalu vymírající vesnici na bulharsko-turecké hranici. Vesnici, přes kterou denně procházejí uprchlíci směrem do Evropy. „Ten film je velmi obyčejný, krásně natočený, s krásnou hudbou. Je o nás všech, o lidském svědomí. Nutí nás ptát se, jestli bychom pomohli, nebo ne,“ říká Hana Kulhánková. Islamismus je jedním z hlavních témat, kterému se letošní ročník festivalu bude věnovat především. Festival bude problematiku zkoumat z různých pohledů, jak ze strany islamistů nebo jejich odpůrců, tak rozdílné pohledy uprchlíků a integračních politiků. 

Zobrazeno 1608 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. březen 2017 13:00
Pro psaní komentářů se přihlaste