út., 3. prosinec 2019 10:18

Milan Kundera má po 40 letech znovu české občanství

Milan Kundera Milan Kundera Zdroj: Miguel Medina/AFP Photo
Paříž - Když v roce 1978 vyšel ve Francii román Kniha smíchu a zapomnění, který mimo jiné částečně kritizoval vládu Gustava Husáka v tehdejším Československu, stál svého autora občanství rodné země. Nyní po 40 letech od emigrace do Francie získal Milan Kundera znovu české občanství.

Všechny oficiální dokumenty Kunderovi odevzdal minulý týden ve čtvrtek český velvyslanec Petr Drulák. „Občanství jsem mu předal v jeho pařížském bytě, proběhlo to civilně, tedy u toho nebyly vlajky ani nehrála státní hymna," uvedl Drulák pro deník Právo. O možném spisovatelově znovuzískání českého občanství se poprvé začalo mluvit po setkání předsedy vlády Andreje Babiše s Kunderovými, které proběhlo minulý rok v Paříži. Sám premiér se k tomu tehdy vyjádřil kladně a s myšlenkou, že by si spisovatel občanství určitě zasloužil zpátky.

Rozporuplné téma emigrace Kunderových v sedmdesátých letech nečekaně otevřel letos v září rozhovor v literárním měsíčníku Host s manželkou spisovatele Věrou Kunderovou. Zmiňuje v něm komplikovaný vztah s tehdejším českým disentem a politickou scénou, který způsobil, že se manželé do Čech nevrátili ani po roce 1989. „Vybrali jako vůdce protikomunistické opozice (pozdějšího prezidenta) Havla a měli obavy, že Milan, který byl v zahraničí tehdy mnohem známější, by chtěl být sám v čele politické opozice,“ řekla. Její manžel rozhovory neposkytuje.

Milan Kundera žije od roku 1975 ve Francii, kde nejprve přednášel na univerzitě v Rennes a později v Paříži. V roce 1981 získal francouzské občanství. Své poslední čtyři romány napsal ve francouzštině. Jeho dílo čítá přes 3000 překladů do různých světových jazyků, a i přesto, že reviduje překlady svých děl, ty české téměř nevydává a odmítá práci na nich svěřit jiným překladatelům.

Zobrazeno 1243 krát
Naposledy upraveno: st., 4. prosinec 2019 22:17
Pro psaní komentářů se přihlaste