út., 31. březen 2009 22:46

Moravice se otevře vodákům

Velkou vodáckou akci nabídne o víkendu 18.-19. dubna řeka Moravice. Spolek vodáků Campanula chystá její otevření a první vodní sjezdy letošní sezóny. Akci ocení jak profesionálové, tak i začátečníci, pro které je určen dolní tok.

Sjezd bude přístupný od přehradní hráze Kružberk (říční km 45,6) nebo z Podhradí u Vítkova (říční km 28,0), a to do Žimrovic (říční km 9,7) nebo do Branky nad Moravicí (říční km 4,0). Voda se bude vypouštět z přehradní hráze Kružberk v sobotu od 3 do 12 hodin a v neděli od 7 do 11 hodin, a to v objemu 13 m3/s. Od hrázky na Podhradí se průtok zvýší o 2,5 m3/s. Sjezd je tedy vhodný pro raftové čluny a kanoe všech typů.

Prohlédněte si interaktivní mapu oblasti

Startovné je stanoveno na 20 Kč od účastníka, hotově při prezentaci, která proběhne v obou termínech dopoledne před zahájením sjezdu pod přehradní nádrží Kružberk, odpoledne pod vyrovnávací hrázkou v Podhradí u Vítkova. Na vodu se pak můžete vydat podle svého uvážení, nejpozději ale půl hodiny před zastavením průtoku vody.

Zájemci mohou po sjezdu využít autobus veřejné dopravy z Branky nad Moravicí na Podhradí - po oba dny jede ve 14:23 a 16:48 hodin.

Moravice, která pramení v Hrubém Jeseníku, nabízí celkem sedmdesát kilometrů sjezdů divoké i mírně plynoucí vody. Nejtěžší úsek řeky je od ústí Kotelského potoka do Malé Šťáhle. Nad přehradní hráz Kružberk by se měli odvážit jen experti na kajacích, pod ní je ale řeka již klidnější a dovoluje plout i turisticky založeným posádkám v kanoích. Přesto je vhodné, aby přinejmenším kormidelník měl zkušenosti s ovládáním lodě.

Více informací o vodáckých podmínkách na Moravici najdete na http://www.raft.cz/morava/moravice.aspx

 

Zobrazeno 2165 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:35

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste