pá., 5. listopad 2010 01:00

Multimediální den na FSS MU Brno

V pátek se konal druhý ročník Multimediálního dne, jehož program byl zajištěn Fakultou sociálních studií v Brně a to v rámci projektu Inovace výuky na FSS MU.

V rámci projektu byl pro studenty středních a vysokých škol připraven program plný zajímavých besed, workshopů a přednášek v prostorách fakulty. Harmonogram dne si návštěvníci měli možnost vytvořit podle toho, jaký si vybrali tematický okruh. Na výběr měli ze tří tematických cest: Novinář v akci, Sport v médiích, Moderátoři – žurnalistické hvězdy.

Součástí programu byla i prezentace spolupracujících médií; přítomni byli zástupci MF DNES, Sedmičky, Českého rozhlasu a dalších. Účastníci si na vlastní kůži vyzkoušeli natáčení rozhovorů či komentáře, tvorbu titulní strany novin a focení a to vše pod vedením odborníků.

Celý program byl založen na interaktivitě mezi profesionálními novináři z tištěných, rozhlasových a televizních médií a účastníky projektu. V diskuzích, besedách a workshopech se účastníci měli možnost bavit s hosty jako například Robert Záruba, Jakub Koudelka, Jan Čuřík, Jaroslav Kmenta, Adela Banášová, Jan Musil a řada dalších.

Já jsem si vybrala tematickou cestu Novinář v akci zejména díky atraktivitě tématu a zajímavým hostům, mezi které mimo jiné patřili Denisa Kapitančíková (mluvčí Městské policie Brno) a Roman Skřepek (mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality PČR). Na přednáškách a besedách jsem byla svědkem poutavého líčení a chvílemi až pozoruhodného výkladu týkajícího se novinářské práce. Jako nejzajímavější hodnotím z této části besedu Jaroslava Kmenty na téma Investigativní žurnalistika a besedu Martina Janečka týkající se Kurzu přežití pro novináře. V rámci první besedy jsem se seznámila nejen se základy investigativního způsobu práce, ale také o konkrétních postupech investigativního žurnalisty jako „detektiva s novinářským průkazem“ v kauze Stanislava Grosse. Druhá beseda se věnovala kurzu přežití a zejména tomu, proč novináři takový kurz potřebují a také jaké z toho plynou výhody pro reportéry v praxi nebo hledání dalšího uplatnění.

Na konci mohl každý účastník získat certifikát o absolvování, to s sebou však neslo podmínku – předložení „indexu“, kam účastníci obdrželi po každé absolvované části programu razítko.

 

Fotozdroj: FSS MU

 

Zobrazeno 3372 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste