ne., 8. říjen 2017 22:41

Nečekaný zvrat aneb 127. ročník Velké pardubické

Jan Kratochvíl se raduje z vítězství Jan Kratochvíl se raduje z vítězství Zdroj: isport.blesk.cz
Napětí a zvědavost. Přesně těmito slovy se dala popsat atmosféra před jedinečným závodem, kde se do hlavních rolí staví koně a jejich žokejové. Tento ročník se, oproti tomu minulému, razantně změnil. V roce 2016 totiž do Pardubic nedorazila zahraniční stáj, a ani zde nestartoval žádný zahraniční žokej.

Právě proto byla tato událost, která se uskutečnila v neděli 8. října, mnohem atraktivnější. A to pro všechny příznivce těchto elegantních dostihů, které se chlubí nejdelší tradicí u nás. Dámy v okouzlujících róbách a kloboucích, páni naopak ve skvěle padnoucím saku.

 Mezi hlavní favority patřil valach Charme Look v čele s Markem Stromským, ostřílený Zarif, dále No Time To Lose, který byl v kvalifikaci dvakrát druhý, Urgent de Gregaine, jenž přijel z jihozápadní Evropy, Ange Guardian v čele s Josefem Váňou ml. nebo jediná klisna Delight My Fire.

Nejočekávanější závod tohoto dostihu odstartoval v 16:40 hodin. Trať byla rozbahněná a už po chvíli nastaly pro některé jezdce nepříjemnosti. První odpadlíci se objevili u té nejzrádnější překážky zvané Velký Taxisův příkop. Jednalo se o Templáře v čele s Kevinem Guignonem a také o Pareta (Pavel Složil ml.). Atmosféra zhoustla. K "lepším zítřkům" nedošlo ani u následné Irské lavice. Ta se stala osudnou francouzskému Songe D´Estruvalovi, který patřil mezi trio, se kterým do Pardubic přijel ambiciózní trenér Macaire vyhrát. Poté se vražedné tempo, které se doposud závodem táhlo, zmírnilo. Mezi další odpadlíky se zařadil Nikas v čele s Petrem Tůmou. Netrvalo ale dlouho a rytmus závodu se mnohonásobně zvýšil. Do cíle zbývalo pouze 1000 metrů. Na přední pozici se suverénně zařadil Francouz Felix de Giles s Urgent de Gregainem. Po něm následoval Josef Váňa ml. s Ange Guardianem. V posledních stovkách metrů došlo k opravdu nečekanému zvratu. No Time To Lose se začal dopředu hnát neutuchající rychlostí. O půldruhé délky zvítězil nad Felixem de Gilesem s francouzským koněm Urgent de Gregaine a jako bronzová doběhla klisna Delight My Fire. Do cíle se celkově dostalo jenom 8 koní z 19 zúčastněných.

Nadšený a dojatý 26letý Jan Kratochvíl, žokej No Time To Lose, poté sdělil: „Mám obrovskou radost. Takové těžké podmínky dlouho nebyly. Říkal jsem si, že budu bojovat o 4. nebo 5. místo, ale byl to neuvěřitelný závod. Jsem moc rád, je to splnění mého snu a moc za to všem děkuju.“

Zobrazeno 2638 krát
Naposledy upraveno: út., 10. říjen 2017 08:41
Pro psaní komentářů se přihlaste