po., 18. duben 2016 16:04

Olomouc žije vědou. Odstartovalo vesmírné AFO51

Olomouc - Akademia Film Olomouc (AFO) je po roce opět tady a i letos se mají zájemci o žánr „ science documentary“ na co těšit. Od úterý 19. do neděle 24. dubna bude Umělecké centrum Univerzity Palackého (Konvikt) v Olomouci střediskem propagace populárně-vědeckých snímků. Představí problematiku epilepsie, znásilnění, ale také se dotkne záhadné Oblasti 51. 

Ta provází celou propagaci festivalu. "Už jen vzhledem k tomu, že programová skladba se letos významně dotkne kontaktu s mimozemskou civilizací, včetně legendární Oblasti 51, nám bylo jasné, že vizuál nesmí postrádat kosmické obrysy," přibližuje mluvčí festivalu Ondřej Čížek. Za novým designem plakátů stojí student Univerzity Palackého Radim Měsíc. Ten největší se nachází v Denisově ulici.

„AFO úspěšně vyvrací mýtus o “nudných” vzdělávacích filmech. Nejlepším důkazem je festivalová návštěvnost, která se za posledních 8 let zvýšila téměř desetkrát,“ uvádí Čížek. Na loňský jubilejní 50. ročník dorazilo 5800 akreditovaných návštěvníků. 

Tento rok zařadili pořadatelé do tří soutěžních kategorií 46 filmů, které se utkají o prvenství v kategoriích Mezinárodní soutěž, Česká soutěž a Soutěž krátkých filmů. Více než osmdesát dalších zařadili do devíti programových sekcí. „Odhalíme vám mechanismus kontaktu s mimozemšťany, zboříme mýty okolo epilepsie, představíme architekturu budoucnosti a v neposlední řadě přiblížíme akutní a aktuální problematiku znásilnění,“ přiblížil Čížek. 

AFO je jeden z nejvýznamnějších filmových festivalů nejen v České republice, ale i na evropské scéně, což potvrdil i zisk prvního místa v soutěžní přehlídce popularizace vědy SCIAP 2015, který vyhlašuje Akademie věd ČR. Festivalu se účastní i mezinárodně uznávaní vědci z mnoha oborů. Letos to bude emeritní profesor z Vlámského Institutu Biotechnologie Marc van Montagu, který bude vést diskuse o geneticky modifikovaných organismech, nebo Douglas Vakoch, který se jako prezident MEZI International zabývá potenciální komunikací s mimozemskými civilizacemi. Po loňském úspěchu přijede také profesor fyziky Minnesotské univerzity James Kakalios, ve vědeckých kruzích známý především svým programem "Vše, co vím o vědě, jsem poznal díky komiksům". K programovým tahákům pak patří projekce dokumentu Racing Extinction oscarového režiséra Louieho Psihoyose. Film o vymírání druhů apelující na nutnost řešit environmentální problémy naší civilizace AFO uvede dokonce ve středoevropské premiéře.

Celých šest dní budou doprovázet hlavní program panelové diskuze, přednášky, workshopy a výstavy, a to nejen v prostorách Konviktu, ale také například v kině Metropol nebo v Pevnosti poznání UP. 

Zobrazeno 1995 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:46
Pro psaní komentářů se přihlaste