ne., 29. listopad 2009 17:58

Olomoucko zachvátila chřipková epidemie

Na Olomoucku přesáhl v posledním týdnu počet lidí trpících akutními respiračními infekcemi 2100 nemocných na sto tisíc obyvatel. Lékaři hovoří o chřipkové epidemii.

Olomoucký kraj je druhá nejpostiženější oblast v přepočtu nemocných na sto tisíc obyvatel. Nejpostiženější oblastí je Jesenicko, kde se nachází přes 3000 nakažených. Na Olomoucku se zvýšil i počet nemocných s prasečí chřipkou. Proti prasečí chřipce se již v regionu očkuje, avšak né všichni nemocní a zdravotníci chtějí očkování podstoupit.

Kromě Olomouckého kraje byl chřipkovou epidemií zasažen i Moravskoslezský a Zlínský kraj. Ve všech je více než dva tisíce nemocných na sto tisíc obyvatel. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta by epidemie v celé zemi měla vypuknout přibližně v polovině prosince.

Nejčastěji stonají školáci a děti. Proto se v České republice i nadále zavírají některé školy a v poslední době jsou pro náštěvy nemocných uzavírány i nemocnice. Škola by měla být nejméně na týden uzavřena, jestliže onemocní 15 až 20 procent žáků. Rodiče dětí, kteří v důsledku chřipkových prázdnin nemohou chodit do práce, mají nárok na ošetřování dítěte, i když chřipku nemají. Tuto možnost mohou rodiče využít pouze u dětí do deseti let, poznamenala vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Olomouci Růžena Haliřová.

Příznaky chřipky:
Horečka, zimnice, dýchací potíže, kašel.
Bolesti těla, zejména svalů.
Bolest hlavy, třes, únava.
Zvracení nebo průjem (není typické pro chřipku, ale bylo hlášeno u některých případů nové chřipky).

Podle posledních odhadů zemřelo na prasečí chřipku ve světě přes 7620 lidí. V České republice podlehlo nákaze 8 lidí.

Zdroj: Novinky.cz, Olomoucky.denik.cz

Zobrazeno 1867 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:37

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste