so., 28. listopad 2009 08:50

Olomoucký soud vynesl rozsudek nad řidičem taxíků

V lednu to bude rok, co 36letý taxikář Pavel Pliska při potyčce zabil spolumajitele konkurenční firmy provozující taxi služby.

K incidentu došlo 21.ledna u hotelu Gemo, kde potyčku vyprovokoval zabitý, který měl podle policejních spisů v krvi až 2 promile alkoholu. Pavla Plisku napadl, když seděl v autě na stanovišti taxíků. Otevřel dveře auta a začal Plisku bít, ten v sebeobraně sáhl po 17cm dlouhé dýce, kterou v autě údajně vozil k řezání papírů do tiskárny, a agresora několikrát bodl. Ten nezemřel na následky 8 bodných, povětšinou povrchových zranění, ale na ránu do hrudníku, která zasáhla srdce. Tato smrtící rána byla zřejmě způsobená vzájemným působením dvou sil – když se obviněný snažil nožem bránit a naopak útočník se na něj snažil natlačit.

Státní zástupkyně požadovala 15 let vězení, ale Senát olomouckého krajského soudu 27.listopadu 2009 násilníkovi vyměřil za zabití pouze 8 let ve vězení s ostrahou. Soud přihlížel k svědectví znalců z oboru, kteří tak podpořili výpověď odsouzeného, a to je, že jednal v sebeobraně, pod tlakem a vzhledem k sťísněnému prostoru v autě se neměl moc šancí rozpřáhnout. Zanedbatelný pro soud nebyl ani fakt, že zabitý taxikář byl ten, kdo celý incident vyprovokoval a podle svědectví dalších řidičů taxi už to bylo ten večer po třetí, co vyhledal řidiče konkurenční firmy a cíleně se s ním dostal do konfliktu. U soudu se však ozývaly i hlasy, že obrana dýkou nebyla nutná, že Pliska oběť incidentu znal a neměl důvod se obávat o svůj život. Odsouzený přijal rozsudek s kamennou tváří a na místě se odvolal.

Zobrazeno 1589 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste