ne., 19. listopad 2023 10:17

Opava opět kulturně ožila

Kostel sv. Václava v Opavě Kostel sv. Václava v Opavě Zdroj: Tereza Janečková
Opava- Uběhl další rok a zimní edice Opavského Slunovratu je zase za námi. Kulturní festival nabídl hudebníky z Česka i zahraničí, divadelní představení, nebo besedu. Největším lákadlem však byla bluezová hvězda Shanna Waterstown. Došlo také na tradiční Slam Poetry Exhibici a nechyběly ani komentované prohlídky muzea a Blücherova paláce.

Opavu zase po roce navštívila spousta umělců v rámci zimní části festivalu Slunovrat. Organizátoři si pro návštěvníky připravili velice pestrý program, který se odehrál převážně v kostele sv. Václava a dále pak v muzeu. Jako každý rok to ani letos nebylo jen o hudbě a zpěvu, účastníci si mohli užít i divadlo, tradiční Slam poetry exhibici a také besedu s válečnými reportéry.

Akce, která se uskutečnila 3. a 4. listopadu, proběhla již podeváté. Letní edice sice oslavila svůj jubilejní 10. ročník, avšak vlivem koronavirové krize na podzim 2020 byli organizátoři nuceni zimní edici zrušit.

„Děkujeme, že jste přišli.“ zahájil ředitel festivalu Václav Müller celou akci.

Hosté z ČT
V pátek to v 18 hodin celé odstartovali váleční reportéři z České Televize. David Miřejovský, Pavel Pawlusha Novotný a Pavel Polák představili svou novou knihu, kterou sepsali se svými kolegy. Putinova válka: Ukrajinská kronika zpravodajů ČT je autentickou výpovědí deseti reportérů o největším konfliktu na území Evropy od druhé světové války.

Beseda, na které se dala kniha i zakoupit, se ale netočila jen kolem války na Ukrajině. Došlo také na aktuální dění v Pásmu Gazy. „Bojují tam 2 entity, které si nejsou navzájem rovny. Izraelské obranné síly (IDF) reprezentuje stát a zodpovídá se parlamentu, na druhé straně stojí hnutí Hamas, které navzdory našim představám není něco jako Al-Káida.“ vysvětloval Novotný. Také podle něj musíme mít na paměti, že přestože máme v Čechách vřelý vztah k Izraelcům, nesmí nám to bránit ve vidění lidí v Palestincích. „Každý život je stejný, ať už jde o malého Palestince nebo malého Izraelce.“ dodal.

Miřejovský zase narazil na téma dehumanizace, které je logickým krokem pro vojáky, ale ne reportéry a veřejnost, ve válce.

Hudební scéna
Ve 20 hodin se o zábavu postarala americká zpěvačka Shanna Waterstown. Blues Woman, jak se hudebnici přezdívá, slaví úspěchy v řadě zemích Evropy a její album Inside my Blues kombinuje jazzovou, bluesovou a soulovou muziku. Ke zpěvu ji doprovázeli Jay Godan na kytaru, Walter Cerasani na baskytaru a Gianpaolo Feola na bicí.

První den pak v 22 hodin završilo slovenské duo matky a syna Hmlisto s Petrem Linhartem v muzeu. Všichni tři vystupují pod názvem Československá a společně vytvořili album, kde se mísí současná hudba s karpatským folklorem a folkovým rockem.

Divadelníci z Jesenicka
Sobotu zahájil divadelní soubor Na hraně, který v 16 hodin zahrál představení Salome. Diváci si užili muzikál zasazený do léta roku 1651, kdy se na Jesenicku potýkali s čarodějnickými procesy. Z obyčejných lidí se tak v průběhu představení stali působitelé strastí a neštěstí. V těchto souvislostech si mohli diváci připomenout i nešťastný osud Milady Horákové.

Za dílem stojí vedoucí souboru Klára Drgáčová a Nika Liberdová s pomocí historičky Michaely Neubauerové, která se čarodějnickými procesy zabývá dopodrobna.

Expresivní básníci
„Slamovali jsme pro živé diváky a mrtvá zvířátka!“ zveřejnili na svém instagramovém profilu členové české Slam Poetry. Svoje díla totiž reprezentovali v prostorách muzea, přímo mezi zvířecími exponáty.

O přízeň diváků, kteří měli možnost jednotlivá vystoupení ohodnotit body 1 až 10, se ucházeli čtyři básníci. Přestože je exhibice součástí Slunovratu už tradičně, i letos se organizátorům povedlo sehnat špičky, které se několikrát objevily v Mistrovství ČR ve Slam Poetry.

Vašek z Aše ukázal, jak je život z velké části o čekání, Ryška Riot se zaměřila na lásku k životu, Jura Juráň vyprávěl o zjemňování slov a Dejv vysvětlil, proč „Je dobře, že tu naši wikipedii máme.“

Nejvíce si diváky získala právě Ryška, která se dle slov Vaška stala lvicí českého slamu. Ani jeden ze čtveřice však očekávání rozhodně nezklamal.

Celý program v noci zakončila jazzová kapela z New Yorku. Laco Déczi & Celula New York zahráli v sestavě Laco Déczi jako frontman, Vaico Déczi jako bubeník, Walter Fischbacher jako pianista a Nob Kinukawa jako basista.

Během programu samozřejmě nebyběly ani komentované prohlídky Blücherova paláce a knihovny muzea v Janottově.

 

 

Zobrazeno 201 krát
Naposledy upraveno: po., 27. listopad 2023 15:04
Pro psaní komentářů se přihlaste