so., 29. duben 2023 21:26

Právě probíhá 58. mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů v Olomouci

Festival AFO Festival AFO Zdroj: afo.cz
Univerzita Palackého v Olomouci každoročně v dubnu pořádá festival Academia Film Olomouc (AFO). Přehlídka letos probíhá od 25. do 30. dubna 2023. Na tento festival se ročně sjíždí světové expertky a experti, kteří boří mýty a stereotypy z různých vědních oborů. Na své si díky programové rozmanitosti přijdou starší i mladší generace. Promítají se zde filmy, probíhají diskuze, přednášky či výstavy a nechybí možnost vyzkoušet si na vlastní kůži virtuální realitu.

V rámci festivalu se návštěvníci dozví o tajích naší planety i vesmíru. Formou faktografických filmů, dokumentů, diskuzí, přednášek či panelových debat s hosty z oblasti vědy i filmového průmyslu dojde k představení zásadních pokroků ve vědeckých sférách. V plánu je virtuální realita a také hudební doprovodný program. Na své si přijdou i ti nejmenší. Pro děti a mládež totiž nabízí AFO speciální program a to AFO junior.

Letos se stalo hlavním a zastřešujícím tématem ozvěna, ECHO. Tak jako se vrací ozvěna, slouží tento motiv jako jakási zpětná vazba nebo zrcadlo. Zdůrazňuje důležitost spolupráce mezi vědními obory, propojení výzkumu a jeho popularizaci. V přihlášených projektech se objevila témata od osobních příběhů, přes neurovědy až po environmentální problematiku. Někoho zaujme promítání filmu A certain civilization, který se zabývá osobní cestou na vzdálené místo na Zemi, aby zjistil, jak bude vypadat budoucnost, dalšího třeba dokumentární esej o věčné otázce: Z čeho se skládá vesmír? s názvem Beautiful void.

Jan Skácelík 2

Festival se skládá z několika programových sekcí. Mimo soutěže filmů v mnoha kategoriích je nedílnou součástí letošního AFO například sekce Cha-Ching! cílící na témata jako je ekonomická nerovnost a ekonomickou krize. Jedna z letošních novinek je téma Věda v České televizi, která oslavuje 70. výročí svého vzniku. Tato sekce se zaobírá popularizací vědy v České televizi. Mezi letošní hosty patří například Halina Šimková, která návštěvníky zasvětí do fascinujícího světa genetického kódu nebo Lucie Jarkovská, která bude mluvit na téma Kdo se bojí 52 genderů? v rámci stand-up.

Celkem se na festivalu uděluje sedm cen z toho dvě jsou statutární. Patří sem kategorie za nejlepší mezinárodní populárně-vědecký dokumentární film, cena za nejlepší česko-slovenský populárně-vědecký dokumentární film nebo třeba cena za nejlepší krátký populárně-vědecký film. Filmy hodnotí tři odborné poroty, jedna studentská porota a o jedné z cen dokonce rozhodují samotní diváci.

Část programu AFO tvoří Industry 4Science, která se snaží cílit na propojení profesionálů z filmového a televizního průmyslu s vědeckými odborníky a podnítit tak vznik nových audiovizuálních formátů s tématem vědy. Umožňuje také tuzemských tvůrcům setkání a konzultace s experty ze zahraničí. „Naším cílem je vytvořit platformu pro sdílení zkušeností a podpoření interakce mezi zástupci vědecké obce a audiovizuálního průmyslu. Vidíme zásadní důležitost v prosazení vědy jakožto klíčového společenského tématu a v neposlední řadě i upozornění na potenciál vědeckého filmu a televizních formátů pro zábavu i komunikaci vědy veřejnosti,“napsali o tomto programu na svých stránkách afo.cz.

Významnou součástí a zároveň pomocí jsou současní i bývalí studenti Univerzity Palackého v Olomouci, ti mají příležitost otestovat a rozvinout své schopnosti a dovednosti, co se organizace velké produkčně náročné akce týče.

Podrobný denní rozpis programu festivalu AFO najdete zde.

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů pořádá na své půdě Univerzita Palackého v Olomouci již od roku 1966. Festival je výjimečný tím, že jako jediný v České republice hostil vědkyně a vědce jako je evoluční biolog Richard Dawkins, vizionář robotiky Hiroshi Ishiguro nebo filozofku AI Susan Schneider. „Prostřednictvím špičkových snímků přizvaných odbornic a odborníků vytrvale bořit zažité mýty a stereotypy o přirodních, humanitních a společenských vědách,“ uvádi AFO mimo jiné jako jeden z cílů na svých stránkách.

Zobrazeno 536 krát
Naposledy upraveno: so., 29. duben 2023 23:34
Pro psaní komentářů se přihlaste