út., 8. listopad 2022 17:12

Prezidentští kandidáti diskutovali v Broumově o manželství pro všechny i o Babišovi

kandidáti na prezidenta na Broumovských diskusích kandidáti na prezidenta na Broumovských diskusích Zdroj: broumovskediskuze.cz
Hlavní kandidáti na prezidenta se potkali v další debatě, jejíž hlavní téma byla solidarita. Diskuze byla divoká, kandidáti útočili na sebe navzájem, ale i na Andreje Babiše, který se diskuze i přes svoji ohlášenou kandidaturu nezúčastnil. Prezidentská volba proběhne v lednu příštího roku.

Hlavním bodem devátého ročníku konference Broumovské diskuse se stala debata s kandidáty na prezidenta České republiky. Moderátorka Veronika Sedláčková zjišťovala, jak pětice ve složení Petr Pavel, Danuše Nerudová, Marek Hilšer, Pavel Fischer a Josef Středula vnímá sounáležitost a solidaritu.

„Solidaritu zažívám často, naposledy tohle ráno, kdy mi manželka nachystala o půl čtvrté snídani,“ zahájil sebevědomě debatu Pavel Fischer, bývalý poradce Václava Havla a neúspěšný kandidát v minulých prezidentských volbách. Ten zažíval v debatě těžké chvíle, když přišla na řadu otázka, zda by kandidáti chtěli povolit manželství i pro homosexuální páry. Fischer dlouhodobě není příznivcem této formy manželství, což vysvětluje svoji katolickou vírou. Slíbil však, že by v případě, kdyby tento zákon schválil parlament, nevyužil svého práva veta a zákon by podepsal. Všichni ostatní kandidáti naopak přislíbili, že by se jako prezidenti o sňatky pro všechny zasahovali. „Rodičovská láska je nenahraditelná a je úplně jedno, zda ji dítě dostane od rodičů rozdílných pohlaví, nebo od dvou mužů či žen,“ uvedla k tématu bývala rektorka Mendelovy Univerzity Danuše Nerudová.


Debata přinesla i zcela nové poznatky. V mediálním prostoru bylo známo, že se Josefu Středulovi možná nepodaří splnit podmínky nutné pro kandidaturu. Internetový deník info.cz přinesl 26. října informaci, že Josef Středula má se sbíráním podpisů velké problémy a že jich měl v té době jen něco kolem třiceti tisíc. Moderátorka se tak šéfa největší odborové organizace zeptala, zda už má padesát tisíc. „Mám více než padesát tisíc podpisů, dokonce je to více než šedesát tisíc,“ odpověděl Středula.


Bývalý armádní generál Petr Pavel, který je v současnosti favoritem průzkumů, připomínal úspěchy své vojenské kariéry. Zmínil se o úspěchu mise UNPROFOR. Ta proběhla v roce 1993 v rozpadající se Jugoslávii. Československý prapor vysvobodil 53 francouzských vojáků, za což dostal Pavel společně s dalšími vojáky francouzský Válečný kříž. Ostatní kandidáti spíše ale připomínali Pavlovo členství v KSČ v osmdesátých letech. „Když jsem stál v roce 1989 na náměstí v Ostravě, tak mě nikdy nenapadlo, že po třiceti letech budou kandidovat lidé spojení s komunistickou historií,“ vytýkal Pavlovi Josef Středula.


Kromě Petra Pavla rozebírali kandidáti i Andreje Babiše, který se rozhodl kandidovat na prezidenta také, ale diskuze se neúčastnil. Danuše Nerudová vyjádřila přesvědčení, že Babiš nemá šanci vyhrát. Samotný Petr Pavel řekl, že se těší na budoucí debaty s Andrejem Babišem.


Poslední otázka se týkala první zahraniční cesty budoucího prezidenta. Všichni kandidáti shodně odpověděli, že by podle nastavené tradice navštívili nejdříve Slovensko. První kolo prezidentských voleb proběhne 13. a 14. února příštího roku, případné druhé kolo o dva týdny později.

 

Zobrazeno 506 krát
Naposledy upraveno: út., 8. listopad 2022 23:20
Pro psaní komentářů se přihlaste