po., 1. listopad 2010 00:11

Při generální maturitní zkoušce neuspěla třetina studentů

Generální maturitní zkouška je za námi. Dvě třetiny studentů si vybraly nižší úroveň v domnění, že budou mít větší šanci na úspěch. Přesto podle aktuálních předběžných výsledků, které sdělil dne 31. října ministr školství Josef Dobeš v České televizi, v generální zkoušce v testu neuspělo 33 procent maturantů. I při vysoké neúspěšnosti Dobeš neuvažuje o snížení laťky nižší úrovně.

Důvodem, proč je tak vysoký neúspěch, může být snaha studentů zkoušku bojkotovat. Přes 600 testů nebylo vůbec vyplněno. Maturanti tímto způsobem chtějí ukázat, že se státními maturitami nesouhlasí a požadují odklad. Ministerstvo školství však žádné další odklady neplánuje. Se státními maturitami souhlasí i rektoři českých vysokých škol. Podle nich by princip státní srovnávací maturity mohl být možným prostředkem garance kvalitní úrovně všeobecného středoškolského vzdělání. Také by se v budoucnu mohl stát jedním z kritérií přijímacího řízení.

V celkových průzkumech se nejlépe vedlo gymnáziím před učilišti s maturitou a veřejným školám před soukromými a církevními středními školami. Podobné výsledky se očekávají i po maturitě „naostro“, která proběhne na jaře 2011.

Generální státní maturita byla spuštěna po celé zemi v pondělí 11. října 2010. Okolo 95 400 žáků volilo mezi nižší nebo vyšší obtížností. Povinně museli složit zkoušku z českého jazyka a jednoho cizího jazyka nebo matematiky. Další předměty měli volitelné.

Zkouška probíhala za přísných bezpečnostních podmínek, zapečetěné krabice s testy do škol rozvezla najatá firma. Pokud by došlo k prozrazení zadání, viníkovi hrozí až padesáti milionová pokuta.

 

Zdroje:

http://www.msmt.cz/statni-maturita/rektori-podporuji-statni-maturitu

http://www.msmt.cz/statni-maturita/nejcasteji-pokladane-otazky

http://www.novinky.cz/domaci/215467-u-generalky-maturit-neuspela-tretina-studentu.html

http://www.novinky.cz/domaci/213746-generalka-statnich-maturit-sto-tisic-studentu-testuje-zkousku-dospelosti.html

http://www.novamaturita.cz/zmena-maturity-10039.html


Fotozdroj:http://www.tyden.cz/

Zobrazeno 2356 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste