pá., 25. březen 2022 23:49

Problém se „znečišťováním informací“ stále visí ve vzduchu. Zakládají se weby pro boj s dezinformacemi

Boj proti dezinformacím Boj proti dezinformacím Zdroj: fotobanka pixabay
S nástupem koronaviru v roce 2020 přišla i vlna dezinformací. Několik zahraničních tiskových agentur vytvořilo „ověřovací týmy“, které mají na starost fake news vyvracet. Česká vláda má v plánu se také připojit do boje s dezinformacemi. Úřad vlády má v plánu zřídit post koordinátora hybridních hrozeb, dezinformací a dalších závažných bezpečnostních rizik. I když se lživé zprávy s covidovou tematikou pomalu vytrácejí, tak ruská dezinformační válka stále přetrvává.

Všechna zahraniční média se s nástupem koronaviru musela řádně obrnit. Hoaxy a toxické zprávy v roce 2020 začaly vyskakovat zejména na sociálních sítích a internetu. Z toho důvodu nejen zahraniční zpravodajské agentury jako AP, AFP, EFE, DPA či Reuters začaly svým čtenářům poskytovat informace, které fake news nezvratně vyvrací. Tyto agentury jsou také součástí více než stočlenné globální sítě International Fact Checking Network (IFCN) společně s rakouskou APA nebo Washington Post či USA Today, plus řada neziskových organizací zabývajících se dlouhodobě fact-checkingem. Českou republiku v IFCN reprezentuje sdružení Demagog.cz. Například německá Deutsche Presse Agentur (DPA) dává ve své výroční zprávě za rok 2020 do souvislosti nárůst fake news a společenskou „nejistotu“. Konkrétně píše: „DPA se cítí vzhledem ke své celospolečenské odpovědnosti povolána přispět k omezení falešných informací.“ Tuzemská veřejnoprávní agentura Česká tisková kancelář (ČTK) zatím žádný postoj k „lživým“ textům nezahrnula do svých informačních služeb.


První náznaky ze strany vlády Petra Fialy jsou vidět v podobě nové kampaně, která má pomoci uklidnit polarizovanou společnost. Chystá ji ministerstvo vnitra v čele s Vítem Rakušanem a odborník na marketing Petr Hanousek. Neměla by zdůrazňovat přímo boj s dezinformacemi, ale pokusit se spojit lidi různých názorů. V kampani by měli vystoupit například zdravotníci nebo prodavačky, které se staly terčem nenávisti, když vyžadovaly nošení roušek. "Postavíme kampaň na příbězích lidí, kteří se dostali pod palbu násilníků," popisuje Hanousek. Největší změny mají nastat na Úřadu vlády v podobě nového centra pro boj s dezinformacemi. Podle prohlášení vlády kabinet zřídí i post koordinátora hybridních hrozeb, dezinformací a dalších závažných bezpečnostních rizik. "Česko potřebuje koordinaci bezpečnostní komunity, ať se to týká dezinformací, zpravodajských služeb, nebo strategické komunikace státu," říká Rakušan. V prosinci loňského roku premiér Petr Fiala na svém Twitteru oznámil, že bude spolupracovat s Tomášem Pojarem, novým poradcem pro zahraniční politiku a bezpečnost. Ten by se měl podle všeho stát novým koordinátorem do konce tohoto roku.


O dezinformační články na českých webech se stará neformální sdružení zaměřené na odhalování fake news v tuzemském kyberprostoru – Čeští elfové. „Jsme muži a ženy jako vy. Jsme občané. Jsme patrioti. Spolu s T. G. Masarykem věříme, že „vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k jiným“. "Jsme ti, kteří odmítají přihlížet cíleným dezinformačním kampaním cizích aktérů“, popisuje sdružení svou práci a myšlenku pomáhat v boji proti dezinformacím.


V současné době převládají lživá témata spojená s invazí na Ukrajině. Spolu s eskalací napětí mezi Ruskem a Ukrajinou narostl počet nepravdivých textů, které vykreslily Ukrajinu jako agresora, který válku vyprovokoval. „Současné napětí je důsledkem přetrvávajícího agresivního chování Ukrajiny a jejich spojenců na západě. Rusko nedělá nic jiného, než že hájí své legitimní zájmy. Není za tento konflikt zodpovědné,“ lživá informace kolující na internetu, kterou vyvrátilo ministerstvo zahraničí ČR na svých sociálních sítích.

Zobrazeno 827 krát
Naposledy upraveno: so., 26. březen 2022 11:40
Pro psaní komentářů se přihlaste