st., 16. duben 2014 08:55

Profesoři i spisovatelé se věnovali vztahu literatury a politiky

Literatura téměř vždy kopíruje vývoj politiky současné či minulé. Konference pod názvem III. Mezinárodní kolokvium Latinskoamerických studií CIELO 3 na téma literatura a politika: výzvy reprezentace se uskutečnila ve dnech 4.-5. dubna. V konferenčním sále Vlastivědného muzea se v obou dnech sešlo přibližně sto lidí.

Vystoupili odborníci a spisovatelé z Latinské Ameriky, kteří většinou hostují na některé z evropských univerzit. Návštěvníci si tak vyslechli přednášky nejen v českém, ale i španělském jazyce, v němž přítomní mohli často slyšet přízvuk. Hovořili zde osobnosti z University of Pittsburgh nebo Université Paris-Sorbonne.Tématu se každý chopil z trochu jiné perspektivy. Zahajovací přednáška osvětlila podrobně vzájemný vztah literatury a politiky. Většina dalších se věnovala tomuto vztahu přímo v literárních dílech latinskoamerických autorů či konkrétním případům sporů a vlivu jednoho pojmu na druhý. Rozebíralo se i obsažení politických událostí v konkrétních literárních dílech.

Většina přítomných byli studenti španělské filologie, kteří měli část konference povinnou v rámci literárních předmětů. „Velmi zajímavá konference. Téma mi sice nebylo úplně vlastní, ale líbila se mi jazyková odlišnost přednášejících, kteří pocházeli ze všech koutů světa. Překvapilo mě, jak velké rozdíly ve španělštině mohou být,“ přiznává jedna ze studentek španělské a portugalské filologie. Jelikož se akce zaměřili jak na studenty, tak i na širokou veřejnost, vše se profesionálně překládalo.

Konference je zaštítěná projektem Latinskoamerických studií, který realizuje Katedra romanistiky FF UP. Na projektu spolupracuje i olomoucká Katedra politologie a evropských studií, Katedra sociologie a andragogiky a Filosofická fakulta Univerzity Hradec Králové. Vše financuje Evropská unie ze svých fondů.

Zdroj fotografie: Last.upol.cz

Zobrazeno 2190 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste