út., 10. listopad 2015 18:58

Spory v Indii zasáhly i Londýn

Londýn - Ve čtvrtek 22. října proběhla v centru Londýna demonstrace anglických Sikhů za podporu jejich druhů v rodné Indii, kteří jsou už měsíce ve sporu s tamní policií. Protesty téměř zastavily dopravu během odpolední špičky.

„Většina kolemjdoucích neměla tušení, kvůli čemu zdejší Sikhové protestovali a to byl právě důvod jejich protestů,“ popsal situaci Antonín Kozák studující v Londýně. Sikhové se sešli před indickým konzulátem a snažili se poukázat zejména na nespravedlnost, které se pandžábská policie na Sikhcích dopouští. Dalším důvodem k uspořádání demonstrace měl být i nicotný zájem západních médií o tuto současnou situaci v Indii.

Demonstranti nejprve seděli na zemi a snažili se blokovat dopravu. Když na místo dorazila policie, vytlačila je za zábranu na chodník. Jednoho z demonstrantů zatkla, když ležící na zemi odmítal vstát. V odpoledních hodinách se situace uklidnila a demonstrující se začali rozcházet.

Nepokoje mezi indickými Sikhy a tamní policií rozpoutal doposud neznámý pachatel, který 1. června ukradl z pandžábské svatyně posvátnou knihu Sikhů. K eskalaci došlo před měsícem, kdy obyvatelé města Bargari nalezli na ulici vytrhané stránky pocházející z ukradené knihy.

Sikhové poté plánovali demonstraci s cílem upozornit na konstantní nečinnost bandžábské policie při vyšetřování krádeže, ale ještě před jejím začátkem je její příslušníci během ranní modlitby napadli a rozehnali za použití vodních děl a slzného plynu. Došlo také ke střelbě, z několika zraněných demonstrantů dva svým zraněním podlehli.

Tento neoprávněný zákrok indické policie následně rozpoutal sérii demonstrací po celém světě. Protesty probíhají v Anglii, Americe, ale hlavně v samotné Indii. K protestujícím se v Indii přidávají i místní muslimové, kteří sice patří k odpůrcům sikhské komunity, ale postoj indické vlády neschvalují. Přední představitelé Sikhů tvrdí, že vše má na svědomí pandžábská vláda, která chce zabránit zvolení nového sikhského vedení.

Zobrazeno 2264 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:38
Pro psaní komentářů se přihlaste