st., 25. listopad 2009 22:59

Slampoetry

V rámci básnického festivalu Ostrovy bez hranic se v Olomouci pravidelně pořádá regionální soutěžní kolo slam poetry. Ani letošní rok nebyl výjimkou, proto se 25. listopadu v půl osmé zhruba stovka lidí sešla ke sledování básnických klání v Divadle hudby Olomouc.

Za otce fenoménu slam poetry je považován Marc Smith. Soutěž samotná vznikla v Americe 80. let a její popularita stále nabývá na intenzitě. Historie těchto svérázných poetických soupeření v České Republice sahá až do roku 2003, kdy se první celonárodní finále konalo právě v Olomouci.

Při turnaji ve slam poetry se soutěží v přednesu poezie, kde forma její prezentace je tím nejdůležitějším hodnotícím kritériem. Zakázáno je používání rekvizit a překročení pevně stanoveného časového rámce tří minut. Interpretům jsou do jisté míry porotou sami diváci, kteří se svým vyjádřením aktivně zapojují do průběhu.

V Olomouckém Divadle hudby se ve středeční večer představila pětice soutěžících, z nichž každý zosobňoval svébytný druh přístupu k poezii. Přestávku mezi dvěma koly vyplnilo publikem vřele přijaté vystoupení skupiny Olivy (Olomoucká liga v improvizaci). Vítěz si odnesl peněžitý obnos v hodnotě 1000 Kč a postup do celostátního kola, které se bude konat v Brněnském klubu Fléda.

Zobrazeno 2232 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste