po., 3. leden 2011 00:34

Slovník mapuje jazyk komunistické propagandy

Sedm let pracovali vědci Ústavu Českého národního korpusu, než dokončili Slovník komunistické totality. Dílo, jež je první svého druhu, bylo vydáno v posledním prosincovém týdnu roku 2010. Publikace obsahuje abecedně seřazené výrazy a  jejich užití, zároveň frekvenční slovník a řadu příloh - socialistická hesla, prvomájová provolání a CD s korpusem Totalita.

 

Slovník je sestaven na základě tří vhledů do dobového tisku a silně ideologicky ovlivněných knih vydaných v letech 1952, 1969 a 1977. Jednotlivé roky byly zvoleny na základě dějinných událostí, které se pochopitelně odrážely v mluvě politiků i v novinách.

"Je to výzkum specificky orientovaný na jazyk využívaný a zneužívaný k propagandě a manipulaci celého národa. Jde v tomto smyslu o přístup objektivní, vycházející z reprezentativních dat zkoumaných statisticky,“ uvádí autoři.

Nejužívanějšími podstatnými jmény oné doby byly „strana“ a „práce“, přídavnými pak „sovětský“ a „socialistický“. Publikace obsahuje i výrazy v současné době již neznámé, například „mlátičkář“ (dělník u mlátičky) či „stanachovka“ (mimořádně výkonná pracovnice).

Několik stran je k nahlédnutí na adrese http://www.nln.cz/knihy/live-preview/slovnik-komunisticke-totality


 


 

Zobrazeno 2817 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste