čt., 29. říjen 2015 10:13

Syrská rodina v Kolíně. Experiment vystavil Čechy tváří v tvář uprchlíkům

Kolín – Experiment hnutí HateFree Culture se rozhodl dokázat, jak to vlastně je s Čechy a jejich nenávistnými názory na uprchlíky. HateFree v úterý zveřejnili video, na kterém se Navdar Mohamed vydává za uprchlíka ze Sýrie. Ve skutečnosti je Navdar studentem Plzeňské univerzity, konkrétně mezinárodních vztahů, a už deset let žije v Teplicích. V experimentu se svou ženou a dítětem prochází ulicemi města, snaží se získat informace i nocleh. Členové HateFree skrytými kamerami natáčeli reakce obyvatel Kolína.
Youtube

Experiment ukázal, že i když mnoho lidí uprchlíky ignorovalo, našli se i tací, kteří se jim snažili pomoct. Mnozí jim poskytli informace, někteří dokonce darovali jídlo nebo peníze. Nikdo však uprchlíky nenapadal, ani se nechoval nijak agresivně. "Zaujalo mě, že hodně těch lidí radilo uprchlíkům, že tady nemají zůstávat, protože jsme rasistická země. Ale ve finále sami ukázali, že Češi rasisté nejsou. Že dokážou jednat velmi empaticky, když mají příležitost," okomentovat pro idnes.cz experiment koordinátor HateFree Lukáš Houdek.

Video se velice rychle začalo šířit na sociálních sítích, na svých stránkách ho propagoval také Český rozhlas. Zatím jej zhlédlo více než 20 tisíc lidí, setkává se s velice kladnými ohlasy. Zahraniční diváci navíc vyžadují překlad českého experimentu.
HateFree Culture je projekt, který v České republice usiluje o život bez nenávisti a násilí. Kontroverzní iniciativa vytváří takzvané hatefree zóny, organizuje mnoho událostí s multikulturní tematikou. Členové HateFree si mohou na stránkách vytvořit hatefree občanku, čímž se k projektu připojí.

Zobrazeno 2289 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:22
Pro psaní komentářů se přihlaste