pá., 27. listopad 2009 03:05

Tosca v italské režii

26. listopadu v 19:00 hodin v Moravském divadle v Olomouci proběhla již několikátá inscenace slavné opery skladatele Giacoma Pucciniho, Tosca. Režisérem, který dílo nastudoval, byl krajan autora, italský scénograf a rodák z Říma Lev Pugliese. Ten se postaral o vytvoření scén i kostýmů a do jinak veskrze klasické inscenace zakomponoval i použití 3D projekce.

K napsání Toscy inspirovala Pucciniho stejnojmenná hra Victoriena Sardoua. Odehrává se na pozadí politických bojů v Itálii na přelomu osmnáctého a devatenáctého století a podkladem k ní jsou životní osudy skutečných osob. Puccinimu se podařilo výborně rozpracovat charaktery postav, a tak je jedna z jeho nejznámějších oper taktéž emocemi nabitým psychologickým dramatem. Celý koncept operního příběhu je vystavěn na ústředním tématu lásky a jejích nejrůznějších podob.

Floria Tosca a dualita její postavy byla bravurně ztvárněna Magdou Málkovou. V roli malíře Cesare Angelottiho odsouzeného na smrt vystoupil Petr Martínek a záporné figury policejního ředitele Scarpia nabité explicitním sadismem se mistrně ujal Jakub Kettner. Opera je rozdělena do tří dějství, celkově trvá zhruba dvě a tři čtvrtě hodiny.

Zobrazeno 1655 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste