ne., 22. říjen 2023 13:17

Tradiční Cestovatelské pondělky se s příchodem nového semestru opět vrací do Olomouce

Šimon Doseděl a Tomáš Potštejnský s přáteli na cestách po Kyrgyzstánu Šimon Doseděl a Tomáš Potštejnský s přáteli na cestách po Kyrgyzstánu Zdroj: Facebook: Cestovatelské pondělky
Olomouc - Příležitost procestovat svět. Po prázdninové pauze se do Olomouce vrací Cestovatelské pondělky s turisticky netradičními destinacemi. Mezi diváky se objevují noví prváci i skalní fanoušci, ale společně si všichni každý týden přicházejí poslechnout dobrodružné příběhy daleko za hranicemi České republiky.

Od začátku semestru až do zápočtového týdne pořádá Katedra geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Českou geografickou společností přednáškový cyklus Cestovatelské pondělky. V podvečer prvního dne týdne se od 18:45 do 20:15 v aule katedry geografie konají tematická setkání studentů i široké veřejnosti s cestovateli. Během jedenácti týdnů nabídne projekt zprostředkovanou cestu kolem světa od Kanady přes Kolumbii a Jordánsko až do Indonésie, z pohodlí české Olomouce.

Třetí audiovizuální exkurze letošního zimního semestru se konala 9. října 2023 před sedmou večerní hodinou a to do střední Asie. Divoký Kyrgyzstán a Kazachstán. „Země nekonečných pastvin, horských vrcholků a bezzubých usmívajících se bačů na koni, popohánějících stádo ovcí,“ popisují Tomáš Potštejnský a Šimon Doseděl svoje první velké cestovatelské dobrodružství z roku 2018.

Od výpravy do Asie se mladí cestovatelé poučili ze začátečnických nerozvážností a svoje zkušenosti zúročili třeba při jejich poslední cestě do západní Afriky. V aule přírodovědecké fakulty se ale pomocí fotografií a vzpomínek přenesli zpátky do letních měsíců po prvním ročníku na vysoké škole, a seznámili publikum s jejich výpravou po Kyrgyzstánu a Kazachstánu za osmnáct dní. Díky interaktivnímu způsobu komunikace se tak posluchači mohli dozvědět nejen o příběhu putování mladých Čechů, ale i geografii a kultuře navštívené oblasti. Jaká je nejvyšší hora Kyrgyzstánu? Co je to buzkaši? Nebo jak velký je kladen důraz na způsob odívání? „Oblečení je důležitou součástí kultury, děti chodí do školy v čistých uniformách, ženy dbají na atraktivitu svých krojů,“ komentuje fotografii dvou Kyrgyzek v tyrkysových šatech s vyšívanou vestou a chlupatými čepicemi na hlavě Doseděl. „V národním sportu buzkaši používají místo míče kozu a nejvyšší horou postsocialistického státu je příhodně Pik Lenina,“ dodává Potštejnský.

Expedice do Kyrgyzstánu a Kazachstánu byla pouze jednotka dobrodružství, které přináší Cestovatelské pondělky. Projekt nejen přírodovědecké fakulty, ale i celé univerzity, která tento přednáškový cyklus řadí do své třetí funkce a rozvíjí tak přímou službu veřejnosti. A pro ty, které příběhy jiných dobrodruhů inspirovali a rozhodli se vydat na vlastní cestu, pořádá Katedra geografie PřF UP soutěž o nejzajímavější fotografii Z Olomouce až na konec světa.

Zobrazeno 398 krát
Naposledy upraveno: ne., 22. říjen 2023 23:22
Pro psaní komentářů se přihlaste