po., 27. listopad 2023 15:34

Třebechovické muzeum odkrylo historii nejznámějšího českého betlému

Proboštův betlém Proboštův betlém Zdroj: Lucie Kovářová
Třebechovice – Proboštův betlém patří mezi nejvzácnější movité národní kulturní památky České republiky. Je zároveň nejcennějším exponátem sbírkového fondu v Třebechovickém muzeu betlémů. V adventním období do tohoto městečka v okrese Hradec Králové každoročně přiláká nemalé množství návštěvníků. Ti zde mají v následujících měsících možnost navštívit hned tři výstavy s vánoční atmosférou.

První výstava s názvem Třebechovický betlém – časy dobré i zlé je věnována příběhu vzniku tohoto díla. Zájemci ji mají možnost navštívit od 19. 11. 2023. Její součástí jsou dvě časové osy. První z nich mapuje cesty betlému po výstavách doma i v zahraničí. Druhá, jak se lze dočíst na webových stránkách muzea: „Seznamuje s historickými událostmi a osobami, které u vzniku betlému stály.“ Dozvíme se z ní tak například, že na betlému kromě Josefa Probošta, jenž mu dal jeho jméno, pracovali ještě Josef Kapucián a Josef Friml. Jeho vznik se připisuje k roku 1906, s tvorbou však Josef Probošt začal již v roce 1882, kdy dostal nápad vyřezat za pomoci svých přátel jesličky pro svou nešťastnou ženu. Ty se později rozhodl rozšířit v celý betlém. Dle jeho vlastních slov chtěl vytvořit betlém, který „bude největší a nejkrásnější na světě, takže se na něj určitě přijede podívat z Vídně sám císař pán.“

Po zhlédnutí obou časových os následuje komentovaná prohlídka Třebechovického Proboštova betlému. Ten si najednou může prohlížet asi 20 lidí, pouští se k němu jen s průvodkyní. Po usazení vždy zazní slova pana učitele Křivana, muže, který se jako jeden z mnoha zasloužil o uchování betlému i pro nastávající generace. Mezi slovy chvály též popisuje všechny tři dějové linie betlému. Po skončení nahrávky mají posluchači možnost si celou památku ještě jednou v tichosti prohlédnout.

Druhá výstava s názvem Betlémy z celého světa připomíná významné výročí 800 let od postavení prvního betlému. Řeč je o jesličkách z roku 1223, jenž vznikly nedaleko italské obce Greccio. Muzeum si na počest této události připravilo výstavu, která představí betlémy hned ze tří kontinentů. Vedle tradičních evropských jesliček jsou k vidění i betlémy z Latinské Ameriky a Afriky. Tato výstava je otevřena od 16. 11. 2023.

Ve stejný den byla otevřena i třetí expozice muzea. Ta nese název Betlémy ze sbírky rodiny Sochorových. Její součástí jsou kromě tradičních betlémů i nejrůznější betlémové kuriozity, např. betlémy vytvořené v zápalkách nebo ve skořápce od vlašského ořechu.

Muzeum je otevřeno každý den kromě pondělí od 9.00 – 12.00 a od 12.30 – 16.30. Poslední prohlídka je možná v 16.00. Vstupné na všechny tři výstavy stojí 130 Kč pro dospělého, 80 Kč pro seniory nad 65 let a studenty, a 50 Kč pro děti od 4 do 15 let. Děti do 4 let, ZTP a ZTP/P mají vstup zadarmo. Muzeum zároveň nabízí i rodinné vstupné za 260 Kč. Pro návštěvníky, kteří by nechtěli odcházet s prázdnou, je k dispozici i malý obchod, kde se dají zakoupit nejrůznější magnetky, záložky, postavičky a sladkosti. Nechybí ani betlémy, ať už dřevěné nebo papírové.

 

Zobrazeno 291 krát
Naposledy upraveno: po., 27. listopad 2023 16:00
Pro psaní komentářů se přihlaste