po., 27. listopad 2023 22:06

Umělec otevřel českou ambasádu na Tchaj-wanu, jako symbol boje za svobodu a nezávislost

Umělec a ambasáda Umělec a ambasáda Zdroj: Pavel Jestřáb
Tchaj-wan - Pavel Jestřáb otevřel v rámci své tvorby českou ambasádu na Tchaj-wanu. Projekt s názvem Embassy má poukázat na nezávislost a svobodný život ostrova. Tyto dvě hodnoty podle umělce obyvatelům ostrova právem patří. Součástí projektu je video s proslovem a série fotografií dokumentujících akt otevření. Lokalizaci ambasády z bezpečnostních důvodů umělec neuvedl.

„Nejhorší noční můra všech diktátorů je svobodná, prosperující země, která je nadohled. Obyvatelé nedemokratického státu se totiž jednoho dne mohou začít ptát, proč se ti vedle mají líp.“ Jestřáb těmito slovy uvádí celý umělecký projekt. „Ty nejjednodušší věci je třeba říkat nahlas, společně a jednohlasně. Tchaj-wan je nezávislá, demokratická země, kde se lidé chtějí samostatně rozhodovat a svobodně žít. Tak prosté to je. A vědí to všichni. Ti, co s tímto tvrzením souhlasí a paradoxně také ti, co se tento status snaží zničit.“

Koncept projektu umělec popisuje jako mozaiku, která se formovala několik let. Jestřáb připouští, že jeho kořeny mohou sahat až do roku 2014, kdy se jako student UMPRUM vydal v rámci stáže na National Taiwan University of Arts. Záhy se ocitl uprostřed demonstrace studentů, kteří vyhnali z parlamentu poslance kvůli plánované kontroverzní obchodní dohodě s Čínou a zabarikádovali se v něm. „Můj vztah s Tchaj-wanem je tedy od počátku provázaný s mou uměleckou praxí a fakt, že velvyslanectví otevřel umělec, tam vnáší určitou obsahovou mnohoznačnost, sérii otazníků, které se mohou měnit v čase. To je pro mě vždy důležité.“

Najít ideální budovu podle Jestřába snadné nebylo. Nakonec se hledání stalo plnohodnotnou součástí celého projektu. Jelikož na Tchaj-wanu řešil i další projekty, neskladná deska označující ambasádu cestovala s umělcem dva měsíce. „Postupně to bylo čím dál tím více napínavější. Na druhou stranu jsem se zvládl naučit zpaměti otevírací proslov a nepotřeboval jsem žádné čtecí zařízení,“ vzpomíná. Na ostrově má od léta rozpracovaný další rozsáhlý projekt, takže ho čeká další výprava.

Po stáži na univerzitě v Tchaj-wanu vstoupily do prací umělce exotické prvky, které se začaly mísit s původní moravskou, obecně českou tradicí. Krajina České republiky je v Jestřábově tvorbě nahrazována či mixována s krajinou cizokrajných zemí s vědomím, že jsme všichni nevyhnutelně součástí mnohem většího celku. Pro jeho dosavadní tvorbu je typický slovácký kroj po svém dědečkovi, který oblékl i v nejnovějším projektu Embassy.

 

Stáhnout přílohy:
Zobrazeno 280 krát
Naposledy upraveno: út., 28. listopad 2023 13:36
Pro psaní komentářů se přihlaste