pá., 11. listopad 2022 19:55

Úpad dračích lodí v Česku. Proč je tomu tak?

XIII. Mistroství Moravy dračích lodí v Ostrožské Nové Vsi XIII. Mistroství Moravy dračích lodí v Ostrožské Nové Vsi Zdroj: Diana Olšáková
Největší „boom“ zažily dračí lodě v České republice v rozmezí mezi lety 2014 až 2019, ve světě už o pár let dřív. Kolektivní sport přitáhl stovky nadšenců do vodních sportů a vznikly i týmy na profesionální úrovni. V posledních letech ale sport upadá a odchází i ti nejlepší z nejlepších. Může za to koronavirová krize, která „umrtvila“ pořadatelům možnost závodů nejen v Česku, ale i ve světě?

Historie dračích lodí započala v České republice někdy na přelomu roku 2006, kdy se u nás pod taktovkou ČADL (Česká asociace dračích lodí) pořádalo mistrovství Evropy národních posádek dračích lodí a o tři roky později mistrovství světa.

Během let stáhl tento vodní týmový sport, který má velmi blízko k rychlostní kanoistice mnoho příznivců, zažíval svá nejlepší léta a formovaly se české reprezentace, které naši republiku reprezentovaly a stále reprezentují ve světě.

V posledních letech, po koronavirové krizi, kdy setkávání se v početnějších skupinách bylo zakázáno, se bohužel několik desítek posádek rozpadlo. Zároveň úpadek můžeme připočíst k tomu, jaký vliv mělo pojetí dračích lodí u nás. Navíc, české organizace se zajímaly převážně o kategorii dospělých. V mládeži neviděla budoucnost a obě organizace neměly kapacitu na to nějak zastřešovat juniorskou kategorii. Jedná se o organizace Česká asociace dračích lodí a Český svaz dračích lodí.

„Vzhledem k tomu, že jsou dračí lodě týmový sport, v tomto ohledu velice utrpěly. Konkrétně v našem klubu Dragon Force Přerov se to projevilo tak, že jsme byli schopní přípravu prostředkovat přes online prostředí. Nicméně to šlo udržet jen na nějakou dobu. Druhý rok byl znatelný úbytek dospělé části, která si našla jiné trávení volného času. Pokud se bavíme o otázce, jestli se situace po covidu zlepšuje, tak bych určitě řekl, že ano, situace se postupně dává dohromady," uvedl Jiří Přikryl, předseda a trenér Dragon Force Přerov, sekretář Českého svazu kanoistů - komise dračích lodí, trenér juniorské reprezentace a koordinátor Rady mládeže dračích lodí.

Sezóna 2022 byla první po dvou letech, kdy se posádky mohly potkávat na trénincích bez covidových opatření a zúročit dřinu na závodech. Zároveň můžeme doufat ve světlé zítřky tohoto sportu, protože máme týmy, které mají snahu tento nádherný sport propagovat i mezi mladou krví. Což jde vidět i v nedalekém Přerově v týmu Dragon Force Přerov, kde se právě nejvíce soustředí na juniory. Podle Přikryla se mladí lidé i lépe motivují, protože mají na daný sport čas a mají vytyčené své vysněné cíle. 

Historie Dragon Force Přerov sahá až do roku 2005, kdy byl právě zrod týmu. Tým se dokázal zformulovat do několik kategorií, kde za zmínku stojí právě juniorská reprezentace, která naši republiku úspěšně reprezentuje nejen u nás, ale i ve světě už od roku 2014, kdy to započalo právě u nás v Račicích. Za ty roky a několik prostřídaných juniorských reprezentantů navštívili Rusko, Itálii, USA, Ukrajinu, Spojené arabské emiráty a v letošním roce znovu Račice. 

Zobrazeno 479 krát
Naposledy upraveno: so., 12. listopad 2022 20:28
Diana Olšáková

Studentka mezinárodních vztahů a žurnalistiky, která si potrpí na politický bizár. Nejvíc (a nejraději) ale zabředávám do vod investigativní novinařiny, bezpečnostních a zpravodajských složek.

Pro psaní komentářů se přihlaste