st., 22. listopad 2023 20:53

Upravit pitnou vodu bude dražší, přibývá v ní totiž organických látek

Organické látky ve vodě Organické látky ve vodě Zdroj: Biologický ústav Akademie věd ČR
JIŽNÍ ČECHY - Vědci z Akademie věd České republiky (AV ČR) potvrdili, že v důležitých vodních zdrojích na jihu Čech se zvyšuje množství organických látek, které se dovody dostávají z půd, rašelinišť, rybníků a organického odpadu. Ty se z pitné vody musí odstranit, ale s jejich rostoucím počtem se bude jednat o náročnější a dražší proces.

V úterý 21. listopadu vědci z AV předpověděli, jak se bude měnit kvalita vody v povodí tří důležitých vodních zdrojů v jižních Čechách - nádrž Římov na Českobudějovicku, řeka Otava v Písku a vodní nádrž Karhov na Jindřichohradecku. Během tříletého projektu Pitná voda - připravenost na budoucnost, na kterém spolupracovali se svými norskými kolegy, došli k závěru, že s globální klimatickou změnou bude narůstat počet organických látek v povrchových vodách. Na vině jsou hlavně rostoucí teploty a nerovnoměrné srážky. „Razantní zvýšení přinášejí bouřky a prudké deště, ale také odumření lesa v povodí nebo deště po delším suchu,“ dodává Petr Porcal z Hydrobiologického ústavu AV.

Pokud se podaří udržet globální nárůst teplot pod 2,6 stupňů Celsia, bude nárůst koncentrace organických látek malý a bude k němu docházet hlavně v nižších nadmořských výškách. Bude-li ale prudký nárůst teplot pokračovat tak jako doposud, pak se bude i nadále zvyšovat podíl organických látek ve vodách, zejména v horských oblastech.

Vědci rovněž sestavili mapy, v nichž popsali kritické oblasti s největšími zdroji organických látek. V povodí římovské nádrže jsou nejdůležitější rašeliniště v Novohradských horách. Jde o pramenné oblasti řek Malše, Černé a potoků Pohořského a Mlýnského. Pro odběratele pitné vody na Písecku v povodí řeky Otavy by se na první pohled podle barvy vody mohlo zdát, že mají největší vliv šumavské horské jehličnaté lesy a mokřady, není to však jediný zdroj. Zemědělská krajina v podhůří a látky z odpadních vod a rybníků zvyšují svůj podíl v říční vodě. V dolních tocích již tyto látky představují více než polovinu všech přírodních organických látek, které musí úpravna pitné vody odstraňovat.

Množství organických látek se v budoucnu vyšplhá až ke kapacitním limitům úpraven vod. Technologická řešení pro filtrování vyššího množství organických nečistot sice existují, ale mnoho úpraven vod bude muset rekonstruovat technologické linky a optimalizovat provoz. To může představovat finanční problém, zejména pro menší obce.

Výstupem projektu byly také mapy povodí s charakterem přírodních organických látek, optimalizační opatření na míru jihočeským úpravnám pitné vody a zároveň obecný návod, jak sestavit manipulační řády pro vodárenské nádrže a úpravny pitné vody. Vědci rovněž srovnávali české úpravny vod s těmi v severských zemích, kde se potkávají s podobným problémem. Kvalita pitné vody z povrchových zdrojů patří prý v České republice k evropské špičce. 

 

Zobrazeno 163 krát
Naposledy upraveno: so., 25. listopad 2023 18:56

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste