st., 1. duben 2015 11:55

V březnu se uskutečnil taneční festival ProTibet

Taneční festival ProTibet 2015 začal v Olomouci 2.3. a skončil 15.3. Festival pořádá od roku 2006 občanské sdružení M.O.S.T. Peníze  z letošního vstupného jdou na podporu vzdělání a lékařskou péči. Letošní, historicky už sedmý festival v Olomouci nabídl tance, představení, originální tibetské pohádky či setkání se zajímavými lidmi. Jednou z nejzajímavějších osobností je tibetský tanečník Tenzin Tsedup, který pro zájemce připravil taneční workshopy. Lidé si mohli vyzkoušet tradiční tibetské tance za dozoru opravdového profesionála. O taneční workshopy byl velký zájem.

Celá Olomouc na několik dní žila festivalem i díky návštěvě slavných osobnostní české kulturní scény. V Moravském divadle po večerech četli tradiční himalájské pohádky herecké osobnosti jako Jaroslav KrejčíVlaďka Včelná nebo Petr Kubes. Vyprávět příběhy přijel plzeňský horolezec Jan Trávníček. Ten při své poslední výpravě zdolal teprve jako pátý Čech v historii vrchol hory K2 a nabídl mnoho zajímavých zážitků.

V Olomouci jsme se taktéž dočkali několika filmových projekcí. Představil se nám zde dokumentární film britského režiséra Joshua Dugdala "Bez mrknutí". "Měl jsem možnost být 18 měsíců nepřetržitě s tibetským dalajlámou, snímek jej představuje jako duchovního vůdce a zároveň přibližuje jeho soukromý život," prozradil Dugdala. Další film, který se promítl na plátnech olomouckých kin, se jmenuje Drapchi. Jde o drama z vězeňského prostředí režiséra Arvinda Iera.

Občanské sdružení M.O.S.T. získalo přes 13 milionů korun na projekty darem. Jedním z nejdůležitějších projektů je Škola ProTibet. Díky němu organizace M.O.S.T. založila 5 škol v Tibetu a Indii s kapacitou přes 900 dětí. Školy leží v těžko přístupných výškách, někdy i nad 4 000 metrů nad mořem. Smyslem festivalu je podpora vzdělanosti tibetských mnichů, nomádů, uprchlíků a starých lidí.

Festival ProTibet se koná v mnoha městech České republiky, například v Brně, Jihlavě, Opavě, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Praze. (ram)

Zobrazeno 1909 krát
Naposledy upraveno: pá., 18. září 2015 15:36
Pro psaní komentářů se přihlaste