so., 27. říjen 2018 13:52

O hodinu déle jsme si zřejmě přispali naposledy

Změna z letního času na zimní Změna z letního času na zimní Zdroj: http://static.bmhd.cz/data/bmhd-aktuality/img/2011/2011-10-26-zimni_cas.jpg
Česká republika - Tuto neděli, 28. října, jsme opět přešli na takzvaný zimní čas. Ručičky hodin se ve 3 hodiny ráno posunuly o hodinu zpět, tedy na 2 hodiny. Díky tomuto přechodu dřívě svítá, zato nás ale čeká dřívější tma. Tuto změnu jsme nejspíš zaznamenali naposledy.

Už nějakou dobu debatuje Komise s členskými státy EU o přechodu na jednotné, celoroční časové pásmo. Které pásmo zvolí už záleží na domluvě všech států.

„Pro nás jako předsednickou zemi v EU je důležité přednést toto téma k jednání. Ukončení střídání času bude předmětem neformálního zasedání Rady EU ve Štýrském Hradci v pondělí a úterý,“ řekl Právu Sven Wagner z tiskového odboru rakouské vlády. Potvrdil, že Vídeň by upřednostnila zůstat u letního času.

,,Jednoznačně se přikláním k tomu, používat středoevropský čas, který je souměrný ke světlu i tmě, kdy je v pravé poledne skutečně poledne a kolem půloci největší tma. Trvalé zavedení letního času považuju za nesmysl," řekl pro server novinky.cz Pavel Suchan z Astronomického ústavu.

Slovensko se příklání k zachování zimního času, ale i podle jeho představitelů je nutné, aby se všechny státy EU dohodly. Německo by zase rádo zavedlo čas letní. Pro letní čas je i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Celoroční užívání letního času nám podle Suchana poskytne o dva měsíce delší období, kdy ještě ve 20 hodin bude světlo. „To je to, co jsme si užívali v létě a okolo léta – dlouhé světlé večery. Zároveň nám to ale přidá dvouměsíční období, kdy ještě v 8 hodin ráno bude venku tma nebo šero. Tak se budou například děti v prosinci ráno učit ještě za tmy,“ vysvětlil Suchan.

Lidé většinou 56 procent žádali jen letní čas. Upřednostnili by ho hned v 21 zemích. Opačně to vidí jen Češi, Dánové, Finové, Belgičané, Rumuni, Bulhaři a Nizozemci. Z Čechů podpořilo letní čas necelých 40 procent.

Zobrazeno 1613 krát
Naposledy upraveno: út., 30. říjen 2018 20:15
Pro psaní komentářů se přihlaste