so., 21. listopad 2009 18:27

Veletržní Olomouc

Dnes skončil 25. ročník knižního veletrhu a 16. literární festival Libri 2009, který se v uplynulých třech dnech (19.-21. 11.) konal v prostorách olomouckého výstaviště Flora. Letos byl poprvé součástí i veletrh pro školy Schola mea.

Akce se účastnilo na 75 vystavovatelů především z České a Slovenské republiky. Největší zastoupení však měli domácí, z Olomouce například antikvariáty nebo vydavatelství a nakladatelství Univerzity Palackého. 
Literární festival nabídl besedy, autogramiády a autorská čtení českých spisovatelů: Ireny Douskové, Petry Soukupové, Ivana Klímy, Ivy Hüttnerové, Simony Monyové a dalších. Ne všichni pozvaní autoři však dorazili, například Barbara Nesvadbová se omluvila kvůli chřipce.

Doprovodný program byl tvořen mnoha výstavami, soutěžemi, tvůrčími dílnami pro děti i dospělé. Za zmínku stojí i projekt Babylon, který seznamoval děti s písmy třetího světa, a charitativní Bazárek oblečení a knih, jehož výtěžek pomůže české misii na Haiti.

Ústředním tématem letošního ročníku bylo 20. výročí sametové revoluce, které zobrazila výstava „Rok 1989 ve fotografii“. Tato výstava byla složena ze snímků pořízených v Olomouci roku 1989 místními fotografy Milenou Valuškovou a Vladislavem Galgonkem.

Každý platící návštěvník ke vstupence navíc obdržel návštěvnickou kartu opravňující k bezplatnému vstupu do Muzea umění Olomouc v době konání veletrhů.

Mé doporučení:  Více o besedě s Ivanem Klímou si můžete přečíst v článku Terezy Sýkorové.

Zobrazeno 1689 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste