čt., 10. březen 2016 12:40

Velikonoce se letos v Olomouci protáhnou na 11 dnů

Olomouc- S příchodem jara se v Olomouci zrodí nová tradice v podobě Velikonočních slavností, které budou probíhat od 18. do 28. března na Horním náměstí. Událost má oživit dění v období, kdy se příliš mnoho akcí ve městě neodehrává.

„Obraceli se na nás například hoteliéři s tím, že v období Velikonoc už do Olomouce přijíždějí turisté, ve městě ale na rozdíl od léta není mnoho akcí. První pokus v tomto směru jsme udělali už vloni, když jsme před velikonočním pondělím uspořádali jednodenní velikonoční jarmark s kulturním programem. Tehdy to sklidilo velký úspěch,“ říká Pavel Urbášek, který má na radnici na starosti i oblast kultury.

Během jedenácti dnů ožije centrum města sérií koncertů, divadelních představení, soutěží a také různých tvořivých dílniček pro děti. Hlavním pořadatelem Velikonočních slavností bude společnost Kulturní Olomouc. Koncerty budou zaměřené především na lidovou a cimbálovou muziku, ale návštěvníci se mohou těšit i na renomované skupiny či zpěváky ze světa populární hudby. Mezi vystupujícími interprety bude například Ivan Hlas, Vlasta Redl nebo Jožka Černý. Svou divadelní tvorbu budou reprezentovat divadla Emillion a Tramtarie.

V programu je zařazena i soutěž o nejkrásnější velikonoční vejce a velikonoční průvod, který půjde centrem města. Slavnosti bude po celou dobu doprovázet prodej tradičních řemeslných výrobků a gastronomických specialit.

Součástí velikonočních oslav budou také dvě velká pašijová představení, umělecká podání velikonočního příběhu. V sobotu uvidí návštěvníci divadla Reduta premiéru nového díla skladatele Richarda Pachmana. Půjde o koncertní představení skladeb v podání filharmonie, sboru a sólistů, ve kterém jsou hudební části propojeny četbou z Bible v podání herečky Libuše Švormové. „Hudbu jsem komponoval téměř každý volný den od léta loňského roku. Jsem velmi vděčný za tuto možnost a zkušenost, ale jsem i rozechvělý z toho, jak bude má hudba znít v provedení velkého symfonického tělesa, sboru a sólistů,“ uvedl autor díla Richard Pachman. Druhé pašijové představení se odehraje v pondělí.

Slavnosti uzavře autorské hudební pásmo v podání osmdesátičlenného sboru Chermon, který Moravském divadle vystoupí spolu s kapelou a komorním orchestrem. „Letos se odehrají Velikonoční slavnosti poprvé v takovém rozsahu. Pokud se ukáže, že je to životaschopné akce, o kterou má veřejnost zájem, určitě budeme rádi, když takto založíme další tradici,“ dodává primátorův náměstek Urbášek.

Zobrazeno 1779 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:40
Pro psaní komentářů se přihlaste