st., 4. listopad 2009 09:04

Vladimír Páral: „I Olomouc má svůj půvab.“

Jeden z nejúspěšnějších českých spisovatelů Vladimír Páral byl v úterý 3. listopadu hostem Lubomíra Machaly v rámci cyklu autorských besed a čtení Ex Libris. Besedu uspořádala Katedra bohemistiky v aule Filozofické fakulty UP.

Machala s Páralem mimo jiné hovořili o spisovatelových rodičích a jejich vlivu na jeho osobnost, o tom, co ho přivedlo k literatuře i o filmových zpracováních jeho děl.
Spisovatel, který v Pardubicích vystudoval obor chemické inženýrství a danému oboru se poté několik let věnoval, zavzpomínal na svou první otištěnou povídku Šest pekelných nocí, vydanou pod pseudonymem Jan Laban. Za svůj opravdový vstup do literatury však vnímá až novelu Veletrh splněných přání. Nejvíce si ale považuje knihy Katapult vyprávějící o ženatém inženýrovi, který se vlivem náhody stane sňatkovým podvodníkem a naváže známosti se sedmi ženami.

Autor rovněž prozradil, že pro něho a jeho tvorbu je velkou inspirací řecká antika. Na otázku, zda se můžeme těšit na další román z jeho pera, však odpověděl nejednoznačně. Inu, nezbývá nám, než se nechat překvapit.
A nebyl by to Vladimír Páral, kdyby se nevyjádřil k půvabu něžného pohlaví. Jak sám s úsměvem poznamenal: „Ženy mi nikdy nebyly nesympatické.“
V současnosti prozaik oplývající humorem střídavě žije v Mariánských Lázních a v Praze. Besedu pak zakončil slovy: „I Olomouc má svůj půvab."

Zobrazeno 2002 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste